Rolling Stones, nemzeten belüli rivalizálás és magyar kapcsolat

Van amikor mindenbe (is) belekötnek az emberek. Oké, tegyük hozzá, hogy most olyasmi történik- ha nem lesz sztrájk miatta, de komolyan-, mintha a Fradi és Újpest szurkolóknak kellene együtt játszania.
Úgyhogy van nagy felzúdulás, mémek, gyilkos- gyengébb viccek oda- vissza.

Nemrégiben Groningen nagytemplomának harangjátéka Rolling Stones zenét játszott. Azaz persze nem a harangjáték maga, hanem az azon játszó zenész (megérdemli, hogy meg legyen említve a neve is, ő Auke de Boer), a helyi múzeum Stones kiállítására reagálva. Nagy sikere volt- nem hiába, a Rolling Stones már több korosztályt kiszolgált- és a felvételt még maga Mick Jagger is megosztotta a saját oldalán.
De volt már David Bowie és a Trónok harca zenéje is rajta.

Decemberben és januárban egy 500 eurós támogatásért cserébe, ami a Martinikerk fenntartására (a templom) és a Voedselbank- nak megy majd, az említett úr minden kedden lejátszik egy kiválasztott számot. A Groningeni Egyetem Fríz Diákegyesülete pedig most a fríz himnuszt kérte. (Voedselbank: magyarul Élelmiszerbank, értelemszerűen a szegények számára gyűjtenek/ osztanak élelmiszereket. Frízföld és Groningen tartomány pedig szomszédosak egymással.)
Ugyan a kérésük feltevésekor még csak kétszáz eurót tudtak összegyűjteni, de a gyűjtési kampány vezetője és a templomot figyelő- védő alapítvány úgy határozott, hogy teljesítik a kérést.

Nos, hiába egy ország és szomszédos tartományok, valahogy úgy képzeljétek el mint a Fradi- Újpest szurkolók egymással használt stílusát. Mondjuk már aki ezt használja.

This image has an empty alt attribute; its file name is map-of-the-12-provinces-of-the-netherlands.png

»A fríz nemzeti himnusz a Martini-toronyból? Az lehetetlen!«
»A saját zsebemből fizetek most azonnal 1250 eurót, hogy a groningeni, ne pedig a fríz himnuszt játsszák!«
»Tartsátok a fríz himnuszt Frízföld határain belül!«
»Vajon a korona miatt csinálják, hogy elriasszák a vásárlókat a boltokból?«

Persze volt másfajta is:
»Békét a Földre!«
»Bármit, ha ezzel a Voedselbankot támogatják.«

Mostanra ott tart a dolog, hogy ugyan a himnusz lejátszása be lett tervezve december 22-re, de már ellentüntetés szervezésébe is belekezdtek. Mégpedig nem akárki, hanem egy valódi politikus. Ő azt kéri, hogy aki teheti a harangjáték idejére menjen el a Martinitoren elé fazekakkal- fedőkkel felszerelkezve és csapjanak akkora zajt, ami elnyomja a harangokét. Más politikus másik ötlettel csatlakozott az ellenzőkhöz annak ellenére, hogy valaki már rámutatott: régebben a két tartomány egymáshoz tartozott.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi történik, ha focimeccs van a két tartomány csapatai közt.

This image has an empty alt attribute; its file name is kepernyokep-2020-12-20-22-11-12.png
Fenn a fríz zászló és címer, lenn Groningené


Szilveszterkor itt elvileg a templomok harangjaié lesz a főszerep. Azt tervezik, hogy a tűzijátékozás megtiltása miatt éjfélkor a harangok fognak megszólalni. Még nem teljesen kialakult- megszervezett az ötlet, de már sokan csatlakoztak.

A lezárások miatt/ alatt több templom harangozik a megszokott időpontokon kívül is. Ahogyan mondják: a céljuk ezzel a bátorítás és szolidaritás, a »veletek vagyunk« érzés közvetítése, mivel a lockdown miatt sokan érzik magukat egyedül.
Egy szociológus szerint: “Sok embernek semmi köze a hithez és a valláshoz, de az egyházi harang minden vallás felett áll. Tehát ez kifejezetten támogatást jelenthet.”
Nos, addig még van idő. Meglátjuk mi lesz.

Egyébként kicsit korábban a nyelvet gyakorló csoportommal az egyik helyi templomban volt a foglalkozásunk (mivel a könyvtárakat bezárták). Amikor mentem volna ki, valami furcsát vettem észre a szemem sarkából.
A belső bejáratnál egy magyar feliratú dísztányér lóg. Azt hiszem most egy időre ez volt a legnagyobb meglepetés ami érhetett. Megpróbáltam utánakérdezni, de nem sok sikerrel, hogy mi is az összefüggés egy fríz templom és Szerencs- Ond közt. Sajnos akit kérdeztem csak annyit tudott, hogy korábban volt valami kapocs, de ez ha minden igaz már megszűnt. Ennek ellenére üzenném Szerencsre: a tányér becsben van tartva, tiszta, ép, a bejáratnál mindenki láthatja a magyar feliratot. Az, hogy rajtam kívül ki tudja elolvasni, más kérdés. 🙂

Vera


https://www.rtvnoord.nl/nieuws/772485/Het-Friese-volkslied-vanaf-de-Martinitoren-Dat-kan-toch-niet?fbclid=IwAR32aXPBV3ffbnLoMjSymTzcrAdvzqFU8MY0nse4tMkIPhNW6lta1z0aFJw

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1009172-mick-jagger-deelt-concert-van-friese-beiaardier-die-stones-speelt-op-groninger?fbclid=IwAR0mJWoq0WkNEq7Me6Hro0jQduytJJ0QTho70v2Pv2QLJevPe7qACi3TG9s

#Hollandia #fríz #Frízföld #Friesland

Hozzászólás