Noord- Holland lakóinak elege van az expatokból: ‘Elveszik a város lelkét’

Érdekes cikk, nekünk, külföldről érkezőknek nehéz téma. Megosztom, mert biztos, hogy van mit okulni belőle. Itt és most kifejezetten a magasan képzett, jól megfizetett külföldi munkavállalókról van szó.

Sok amszterdaminak és Noord- Holland tartomány más lakójának teljesen elege van az ‘expatokból’, az elmúlt években Hollandiába érkező külföldi munkavállalókból.
Az NH és az AT5 olvasói közt végzett panelfelmérés azt mutatja, hogy a tartományban élők besokalltak az expatok számának növekedése miatt. A kérdőív szerint az újonnan érkezők ‘erős érzelemeket váltanak ki’. Időnként parazitáknak, vagy sorscsapásnak nevezik őket.

A harmadik, az Omroep Flevoland által készített közvélemény-kutatás szerint a megoldás az IJmeer másik oldalán lehet, mivel a flevolandiak a Noord-Holland tartomány lakosságával ellentétben ‘lelkesen üdvözlik a külföldi munkaerőt’. A flevolandi kérdőiív nagyjából 600 résztvevője a külföldi munkások érkezésére 7-8-as osztályzatot ad, szemben a másik tartomány 4-es értékelésével. (Az ezt nem értőknek: Hollandiában az osztályzás 10-ig terjed és 5,5 alatt minden elégtelennek számít.)

A következtetés: expat, költözz Flevolandba!

A nemzetközi ‘tudásmunkásokkal’ (ők főként tudományos háttérrel rendelkező munkavállalók, akik olyan munkát végeznek, ahol a tudás és a képzettség fontos követelmény) szembeni idegenkedés kezd személyes vonásokat felvenni. Ez látszik az AT5 kutatása alatti reakcióiból, amik a Metropoolregio Amsterdam (MRA) kérdésére érkeztek.
Itt azt kérdezték, hogy az MRA-nak segítenie kellene-e az expatok elterjedését a régióban. A két tartomány harminc önkormányzatának együttműködése pontosan azért jött létre, hogy közösen oldják meg például a turisták és a külföldi munkavállalók szétszóródását.

A város elhagyása
A kép kialakításához: az MRA 2,5 millió lakosából 304.000 külföldi állampolgár. Közülük közel százezer magasan képzett. Ők főleg Amszterdamban, emellett Amstelveenben, Haarlemben és Almereben laknak. A ‘metropoolregióban’ még 37.000 külföldi munkás és 16.300 menekült is él.

A Rabobank a múlt héten publikált egy vizsgálatot, amiből az tűnik ki, hogy Amszterdamban már csak az expatok találnak maguknak házakat.

Femke Halsema polgármester erre az AT5 egy műsorában reagált. Ebben az expatokra is rámutat és úgy véli, hogy azoknak változtatni kellene a viselkedésükön.
‘Ne ülj meg a ‘buborékodban’- értsd: saját körön belül, általában honfitársakkal körülvéve- és tedd oda magad a környéken.’
Azt mondja, hogy a nyelv megtanulása ‘erény’ kellene, hogy legyen.

Világváros
Az AT5 felmérés több mint 1700 amszterdami résztvevőjének válaszaiból az derül ki, hogy a világváros lakosságának gyakran gondjai vannak az újonnan érkezettekkel. Szerintük túl sokan vannak.
A válaszadók több mint 71 százaléka remélte, hogy a régióban való szóródás segítség lehet, de szavaik nem rejtik el érzéseiket.
Parazitáknak‘ nevezik őket, szerintük ‘kiszívják a város lelkét‘, akik ‘pár éven át kihasználják várost, felnyomják a lakásárkat majd ismét odébb állnak’.

‘Ez egy csapás. El velük. Ők a város számára egy sorscsapás, Amszterdamnak vissza kell adni a népi, szociális struktúráját ehelyett a Pokemon- zombik helyett, akik nem vesznek részt a társadalomban. Fehér fülhallgatókkal sétálgatnak az utcán, amin át az ügyfelekkel kommunikálnak. A jelenlétük miatt az összes jó bolt eltűnik és a helyüket túlárazott ‘yuppie- üzletek’ veszik át.’
(Yuppie: fiatal, gyermektelen személy, aki gyors karriert épít és exkluzív, trendi életmódot folytat.- https://www.encyclo.nl/begrip/yuppie)

‘Hagyd, hogy húzzanak vissza Hoofddorpba és add vissza Amszterdamot az amszterdamiaknak, akik már semmit sem engedhetnek meg maguknak.’

Múlt pénteken De Pijpban az Albert Cuypmarkt látogatói kevésbé élesen reagáltak, de itt is látható volt, hogy az expatok a mindennapi életben nagy, időnként negatív szerepet játszanak.
‘Mellettem, az alattam levő lakásban, kicsit odébb, szintén mellettem is ők laknak. Nem ismerem őket. Nem mutatkoznak be. Ha kérdezek valamit, csak azt hajtogatják: ‘I don’t know, i don’t know’.

Vajon az expatok mit csinálnak rosszul?
Azt hihetnéd, hogy remek, ha magasan képzett és jól kereső külföldi dolgozók érkeznek a város/ térség erősítésére.
A legtöbbször kijelentett és leginkább ismert ellenérzés az, hogy az expatoknak több a pénzük ingatlan vásárlására és ezzel ‘elrontják’ a lakáspiacot’.

Emellett ami haragot vált ki, az a külföldi munkavállalók által megkapható 30 százalékos adókedvezmény: bérük 30 százaléka után évekig nem kell adót fizetniük. Ez táplálja az érzést, hogy a kormány a külföldieket előnyben részesíti.
A kormány egyébként pont ennek a szabályozásnak a csökkentésén, vagy egyenesen az eltörlésén munkálkodik.

‘Amíg a legvastagabb pénztárca irányít, addig az expatok jönnek, hogy a házainkban éljenek’- reagált az egyik kérdezett.

Holland tudás nélkül
De van más is. Amszterdam arról beszél, hogy ez egy nemzetközi város, de sok megkérdezett feltűnőnek tartja, hogy a külföldi munkavállalók nem beszélnek hollandul és ‘elfordulnak a társadalomtól’, azaz nem integrálódnak.
‘A belvárosban már egész expat- gettók alakultak ki. Minden tisztelet mellett: megkeresik a pénzüket, de borzasztó keveset tesznek hozzá a városhoz, nem beszélnek hollandul és elvárják, hogy a helyi lakosság angolul beszéljen. Elveszik a város lelkét. Az önkormányzatnak szégyenleni kellene magát, hogy hagyja ezt megtörténni.’

Az expatok jelenléte néha feltűnően nagy, de a kérdezettek adnak enyhébb válaszokat is.
‘Sok expattal dolgozom együtt. Amszterdamban kezdenek, de ha tovább maradnak és gyermekük születik, a legtöbben átköltöznek Zaandamba, Almerebe , vagy Haarlembe. A fiatal, egyedülállókat nem fogod tudni rávenni, hogy elhagyják a várost. Ők nem csak a munka miatt érkeznek Amszterdamba, hanem magáért a városért is.’

Egy másik rámutat, hogy az expatok bizonyos feltételek esetén szívesen kültöznek Flevolandba. Ott még van ‘tér’.
‘Úgy gondolom, hogy az expatok is Amszterdamban szeretnének lakni és nem szétszóródni, de szerintem nagyobb esély van az ő elterjedésükre, mint a turisták esetén. Ha Amszterdam környékén nagy házak épülnének, az expatok esetleg szívesen ingáznának.’

Flevolandba
Noord- Hollandban az expatokkal szemben a ‘szeretem/utálom’ kapcsolat áll fenn, de Flevolandban nyitott ajtókkal várják őket.
‘Hadd jöjjenek’- ez a konklúzió a kérdőív 600 résztvevőjének válaszai alapján. Az amszterdamival ellentétben itt feltűnően sok pozitív hang található.
‘Az expatok érkezése gazdagít minket. Itt sok van közülük és ez jól bevált.’ ‘Szükségünk van rájuk a munkában. Jó, hogy akarnak jönni.’
Egy harmadik résztvevő szerint: ‘az expatok érkezése a régiónknak nagyobb hírnevet hoz.’

Gondok itt is vannak. A legnagyobb persze a lakáspiac.
‘Lenyúlják az otthonokat, nagyon magas bérleti díjat fizetnek és nem beszélnek hollandul. Ez nem felel meg a kölcsönös szolidaritásnak.’ Ezek az érvek ugyanazok, mint amit az amszterdamiak is mondanak.

Integráció
Feltűnő, hogy a beilleszkedés és a holland nyelv hiánya Almereben és Lelystadban is nyugtalanságot okoz.
‘Kismama- segítőként dolgoztam expatoknál. Alig van kapcsolatuk Hollandiával, nem kell megtanulniuk a nyelvet. A gyerekeik a napköziben tanulnak hollandul.’

Néhány megkérdezettnek a helyzetről borús képe alakult ki:
‘Fennáll a veszélye, hogy az expatok arroganciája miatt a saját nyelvünket alárendeljük az angolnak, mert ők nem hajlandóak hollandul megtanulni. Gusztustalan, hogy a saját anyanyelvünket ennyire slendriánul kezeljük és elfogadjuk, hogy mindenki angolul beszél.’


https://www.nhnieuws.nl/nieuws/317902/opvallende-expat-haat-in-en-om-amsterdam-in-flevoland-verrijken-ze-ons-bestaan?fbclid=IwAR1HG7Dh0xZlmLP8-qgYXp_ie1XVR-LYuAh12Q1YadQIiQXVUxu8uAU09nE

https://www.at5.nl/artikelen/220115/noord-hollanders-klaar-met-expats-ze-halen-de-ziel-uit-de-stad

https://www.parool.nl/amsterdam/de-stad-internationaliseert-maar-nieuwe-migranten-mengen-moeizaam-met-amsterdammers-de-expat-is-een-fijne-zondebok~b99308b5/

https://www.destadamsterdam.nu/amsterdam/expats/

https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-spreid-expats-net-als-toeristen-over-de-provincie~b11fe5a3/

https://www.duic.nl/algemeen/nieuwe-groeicijfers-utrecht-meer-dan-10-000-immigranten-kwamen-in-2022-naar-de-stad/

A fenti cikkre érkezett Facebbok-reakciókat itt találhatjátok:
https://www.facebook.com/NHnieuws/posts/pfbid02YjYhX5f5XBjDxaGbJY1bFUe8YHJJQm7rZAVrnEwLMvGbtjeFn8pKJTzhFrhNTWaHl



Vera

Hozzászólás