A nagy frízföldi áramszünet

aramszunet_city

Mint ismert 1977. július 13-án New Yorkban egy hatalmas áramszünet okozott szó szerint katasztrófát. 8 millió ember maradt áram nélkül, liftek álltak le benne utazó emberekkel, kézzel lélegeztették a gépre szoruló betegeket, gyertyafénynél operáltak és mind minden ilyen lehetőségnél: a fosztogatók is felforgatták a várost. Sőt, egy helyi legenda szerint egy másik 1965-ös amerikai áramszünet után kilenc hónappal megsokszorozódott a gyerekszületések száma. Na de lássuk mi történt Frízföldön:

Egy csendes szerdai délutánon 2018. februárjában egy galamb gondoskodott róla, hogy közel az összes utcai és köztéri világítás ideiglenes szüneteljen Frízföldön.

A Liander elektromos szolgáltató szóvivője szerint: Egy galamb berepült az Oudehaskéban levő elektromos ellátó házba ahonnan a tartomány utcai világítását irányítják. Ezzel az önfeláldozó tettével rövidzárlatot okozott. A kamikaze akció sajnos a madár életébe került.

galambA kép illusztráció nem az elkövetőt ábrázolja

Számos helyről érkeztek a bejelentések ahol az utcai világítás nem üzemelt. Két szigeten: Amelandon és Terschellingen is szünetelt a közvilágítás.

Körülbelül 18:30-kor érkeztek az első bejelentések és ezek után megjelentek a hibaelhárítók. A problémát 20:30-ra teljesen megszüntették. Egyenlőre nem ismert, hogy a galamb hogyan tudott bejutni az épületbe. Normál esetben ezek az épületek zárva vannak. Soha korábban nem tapasztaltunk ehhez foghatót – nyilatkozta a szóvivő.

Hogy a közvilágítás rövid hiánya milyen következményekkel jár a fríz populációra nézve egyenlőre még nem ismert. További adatokat novemberre várjuk.

Forrás: nu.nl, index.hu

Attila

Hozzászólás