Egyszerű de nagyszerű- szabályok és ötletek

koronaszabalyok2Hollandiában- mint mindenütt a világban-, sokan betartanak minden korona miatt hozott szabályt és sokan pedig totálisan ellene vannak. Persze még lehetne ragozni de minek, ezt valószínű mindenki ismeri már: világszerte vannak rá szabályok és ezeket támogatók, neutrálisak vagy épp ellenzők.

Itt szerintem rendkívül gyakran találják fel a lehető legegyszerűbb és ennek ellenére tökéletesen működő megoldásokat. A legutóbbi amit találtam, az pontosan az egymástól különböző véleményű emberek közti szó- vagy épp valós csatákat előzheti meg.

Amikor utoljára a nádszál vékony, kis termetű lányom utazni kényszerült, már előre számított rá, hogy az eddigiekkel ellentétben egyedül fogja fel- és lecipelni a bőröndjeit a lépcsőkön, járműveken, mivel a másfél méteres szabály bevezetése óta senki sem segít- gyakran nem is mer. Nem lehet.
Illetve a szabály bevezetése óta az is előfordult, hogy vásárlók az üzleteknél segítő, a kocsikat fertőtlenítő diákokra támadtak (néhol szó szerint is), mivel »megfertőzik koronavírussal«.
De volna még olyan is, aki örülne a segítségnek, vagy szeretne kezet fogni találkozáskor, bemutatkozáskor… stb.
Erre találta ki valaki a megoldást: egyszerű karkötő- piros a tilos jelzés, zöld a szabad.
Első pillanatra látható (persze ha valaki nem a nagykabát alatt viseli) és ennek megfelelően állhat hozzá a másik oldal. (Láttam már más formában -színben is, bár szerintem meg kellene maradni az egységesnél, különben belezavarodnak az emberek.)

Nem is csak a félelemről van szó: van egy csomó olyan helyzet is, ami miatt egy esetleges megfertőződés komolyabb veszéllyel járhat, de ezt egy kívülálló nem tudja. Kicsit olyan ez, mint amikor ülsz a buszon mert rosszul vagy és nem adod át a helyed, de megszólnak, mert ez nem látszik.
Most látszódhat.
Persze ez is csak döntés kérdése: akarsz-e ilyet vagy nem. Nem muszáj egyik oldalt sem láttatni. Csak egy lehetőség. És nagyon egyszerű.

Mérges emberek mostanában mindenütt vannak és a korona miatt most lehet is mérgeskedni (már ha valakinek van rá hajlandósága).
Hollandiában az egyik leginkább szabálykövetőnek látszó személy Grapperhaus, az igazságügyi miniszter (volt). Ő egy nagyon szigorú embernek tűnik, a benyomást az is erősítette az is, ahogyan a szabályozások ellen vétőket elég csúnyán lehordta. Többek közt antiszociálisnak és felelőtlennek nevezte őket, akik fenyegetik a társadalmat.
Én komolyan sajnálom de most nála nagyon visszanyalt a fagylalt: a napokban házasodott és az esküvőjéről kiszivárgott képek az országban igazán komoly felháborodással jártak. Grapperhaus rendkívül komolyan szorgalmazta az intézkedések betartását, ennek ellenére- állítólag az előzetes tervekkel ellentétben, pedig készültek rá- nem sikerült a másfél métert a saját esküvőjén betarta(t)ni.
A kép, ami miatt az országos felzúdulás elindult, egyszerű esküvői felvétel: egy csoportkép, a meghívottak és az ifjú pár (a vőlegény hatvan éves) egymás mellett.
Az eset után állítólag az ország lakosságának 40 százaléka nem tartja többé szavahihetőnek a minisztert.
IMG_20200831_180916

Pár nappal később, a következő sajtókonferencián a miniszterelnök elvileg a korona miatti gazdaságot támogató csomagokról tartott tájékoztatót, de ehelyett a sajtó képviselői az idő nagy részében Grapperhaust szedték darabokra. Mark Rutte- a miniszterelnök- pedig őt védte, mivel »egy hibát még egy miniszternek is el lehetne nézni azzal együtt, hogy nekik valóban példát kellene mutatniuk«.
Még azt el kell ismerni, hogy maga a miniszter sem tagadta a történteket, nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől és bűnbánata jeléül a hivatalos büntetés kétszeresét utalta el a Vöröskereszt számára.
Az már a magánvéleményem, hogy én sajnálom. Azzal együtt, hogy valóban a »bort prédikál és vizet iszik« esete forgott fenn. De az ember saját esküvője sem mindennapos…

Egyébként Hollandiában szeptember elsejétől indul az okostelefonokra kifejlesztett korona-app, ami az ezt letöltőknek jelenti ha az ismeretségi körükben valaki pozitív tesztet produkál (már ha az is használja az appot).
Elvileg ez önkéntes és tilos vele bármilyen módon visszaélni. Erre olyan példát adtak, hogy mondjuk egy vendéglátóipari létesítmény nem kérheti a belépéskor az app használatának bemutatását. Vagy egy munkahely. Aki mégis hasonlóval próbálkozik az akár 8000 eurós büntetéssel, vagy fél éves börtönnel is számolhat.
Az app négy tartományban egy ideje próba jelleggel működik és már az első figyelmeztetések is kifutottak.
Aki ezen keresztül figyelmeztetést kap, az akkor is jogosult tesztelésre, ha nincs semmilyen panasza. Ez eddig csak a reptéren, az utazók számára volt lehetséges.

A hivatalos verzió alapján a rendelkezéseket főképpen a fiatalok nem tartják be annak ellenére, hogy a biztonsági régiók szerint mostanában ők fertőződnek meg leginkább. Ennek okairól (miért nem tartják be) egy rögtönzött közvélemény kutatást is végeztek. Többek közt és a teljesség igénye nélkül pár válasz:

»A szabályok szerint egyszerre maximum hat vendéget lehet egy otthonban fogadni. Ez némileg torz ha azt nézzük, hogy egy szupermarketben sokkal többen lehetnek együtt.«

»Próbálom betartani a szabályokat és közben látom, hogy idősek egymáshoz nagyon közel állnak egy csoportban. Akkor elgondolkodom,hogy nekem így miért kellene? Vízvezeték- szerelőként dolgozom és a munkám során gyakran előfordul, hogy tőlem fél méterre ülnek, miközben a mosogatójukat szerelem. Ehhez képest én próbálkozom és megpróbálom kizárni a lehetőségét, hogy megfertőzzem a nagymamámat. Néhány barátommal teszek csak kivételt.«

»Boltban dolgozva úgy látom, hogy az emberek korábban betartották az intézkedéseket, de a lazítások óta egyre kevésbé. Nekünk kötelező velük betartatnunk, hogy mindenki vigyen magával bevásárlókocsit, de gyakran előfordul, hogy emiatt veszekednek velünk. Többeket ki kellett utasítanunk.«

»Múltkor buliztam a barátaimmal. Egyszer csak a rendőrség állt az ajtó előtt. 400 euró bírság. Úgy döntöttem, hogy elindítom a stop-de-lockdown.nl oldalt.«

»Hollandiában nem tiltunk meg mindent, amitől az emberek megbetegszenek. Az üzletekben lehet kapni alkoholt és cigarettát is annak ellenére, hogy sokan meghalnak tőle. Ezeket megvásárolni egy választás, de annak kéne lennie a koronaszabályok betartásának is.«

Ez a pár vélemény véletlen sem az összes, ezen kívül ezer és ezer egyéni is van még, más és más indokokkal. Emellett a szabályok be nem tartása 400 euró büntetéssel is járhat, az üzleteknek pedig ez 4000.

Persze nem mindenki próbálja az embereket erre véres karddal rászorítani, van aki jóval kreatívabb. Erre példa Leeuwardenben, a fríz fővárosban egy »magas rangú látogatás«. Két, »jelmezbe-lóba öltözött« személy- egy hercegnő és a kormányzó- vonult végig a városon, hogy a jelmezükkel- megjelenésükkel ennek fontosságára hívják fel a figyelmet.
A figyelem felhívása mindenesetre sikerült. 😀
A vicces forma néha sikeresebb mint a morcos.

koronaszabaly

Vera

https://bandjescheppen.nl/?fbclid=IwAR3lOtie4I8RUXHYj68h00MoYG54PvZY9wCwbeIlh_J9N9J5ysH8e2a1i4A

https://www.facebook.com/watch/?v=3099859983466316

https://www.nu.nl/tech/6070925/coronamelder-app-nu-te-downloaden-maar-tot-zeker-1-september-onbruikbaar.html?fbclid=IwAR2QxvrMZ8mMtucNqrkdKxOIYWNI4oXDshNrqiMOOYHhr2LqJ8AhypAa1nw

https://www.nu.nl/tech/6071407/kabinet-wil-8000-euro-boete-of-half-jaar-cel-voor-wie-corona-app-misbruikt.html?fbclid=IwAR0D10U8OoMF93PUdDbCK0nt5avP_tMqPzaQSeikzjQsVDrzHk9m-Rc0AlU

#Hollandia #Friesland #fríz #holland
#ötlet  #szabály  #törvény  #korona #leleményes

Hozzászólás