Holland együttélés szabályai

001

Holland kiskönyv 5 nyelven az egymás mellett élés alapvető szabályairól:
-azoknak, akik alapból tudják ezeket alkalmazn,
-azoknak még inkább, akik a szomszédok rémei és az amúgy teljesen alapvető szociális alapjaik hiányoznak. (Nem szó szerinti fordítás következik.)
Természetesen ez egy magyarnak sem okozhat problémát, mi mindannyian tökéletes szomszédok vagyunk 🙂 .

002

1: Egy mosoly csodákat tesz
Egy mosolyra majdnem mindig mosoly a válasz.
003

2: Köszönés
Egy kapcsolat/ találkozás köszönéssel kezdődik. (Ez sem új, mindenki már oviban megtanulta, ugye? )
004

3: Beszélgess az időjárásról
Hollandiában szeretünk erről beszélgetni, nagyon hálás téma.
005

4: Segítő kezet nyújtani, vagy segítséget kérni
Ne habozz! (Nem mosópor reklám.)
006

5: Zenehallgatás.
Figyelj a hangerőre! Gyakran nem is veszed észre, de a szomszédaid is hallják amit te hallgatsz. (Vagy legalább legyen hasonló a zenei ízlésetek.)
007

6: Zenélés
Beszéld meg/ köss megállapodást a szomszédaiddal, ha egy hangszeren zenélsz. Esetleg keress egy próbatermet. (Vegyél nekik fülhallgatót és időnként egy-egy doboz csokit.)
008

7: Fejhallgató
A legjobb megoldás az összes zenéhez kapcsolódó zajszennyezésre. (Te is ki tudod zárni a téged zavaró zajokat, ez sem elhanyagolható szempont.)
009

8: Bulizás
Szólj előre a szomszédaidnak, ha bulit tervezel, vagy (hangos) családi látogatás várható. Ha tudják mi történik, akkor a zajt is jobban meg fogják érteni. (Esetleg hívd át őket is bulizni. Magyar pálinka fogfájástól- kapcsolatépítésig mindenre használható. Probléma megoldva.)
010

9: Elbúcsúzás
Este vagy éjszaka még bent a házban búcsúzz el a látogatóidtól. (Jó is éjjel azt hallgatni, ahogy a ház előtt kurjongatnak 10-15- ször, hogy puszi, sziaaa, hellóka. Esetleg ugyanezt, bármilyen más nyelven.)
011

10: Kemény vagy puha padlóburkolat
Sok holland házban van fa padlóburkolat és ez elég zajos lehet. A legjobb választás a szőnyeg. Húzd le a cipőd ha tudod, hogy hallhatják a lépteid. Használj otthon papucsot, vagy puha talpú cipőt. (Miért is nem volt ez a könyvecske kitéve a lakótelepen Pesten? Mondjuk a legelején a mi szomszédunk is kapott a tizedikre facipőt… Persze csakis dísznek.)
012

11: Mosógép
Ne késő este, vagy éjjel moss- hacsak nem tudod teljesen biztosan, hogy a szomszédok nem hallják. (Előnyben a tanyasiak.)
013

12: Takarítás és porszívózás
Zajjal járó takarítást- pl. porszívózást- lehetőleg ne este 8 után és soha ne este 10 után csináld!
014

13: Munkálatok
Este 8 után ne fúrj, kalapácsolj vagy bonts falat. Vagy konzultálj az időről a szomszédokkal. (Hmm, megint csak a jó kis lakótelep. Ott is mindig van valaki, aki reggel 5- kor vagy este 8 után kezd lakásfelújításba. Némelyiknek több lyuk lehet a falában, mint az ementáli sajtban.)
015

14: Zene este
Senki sem szeretné a szomszédja zenéjét hallgatni. A tévéjét sem. Használj fülhallgatót, vagy halkítsd le a készüléket!
016

15: Kacat a lépcsőházban
A lépcsőháznak és más közös területeknek állandóan üresnek kell lennie, így megakadályozhatók a veszélyes helyzetek, például egy tűz kitörése. Ne pakolj ide szemetet és figyelj rá, hogy a gyerekeid se dobáljanak szét hulladékot!
017

16: Szemét
A szemetet a kukába tedd és sose mellé! A sirályok, patkányok és egyéb kártevők kitépik/ kirágják a zsákokat és még több kártevőt vonzanak.
018

17: Ne csináld!
Szép dolognak tűnik, hogy kenyeret szórnál a madaraknak, de kellemetlenséget hoz magával: még több sirályt, galambot és patkányt.
019

18: Grillezés
Figyelj rá, hogy hova teszed a grillsütőt és főképp arra, hogy mennyire sűrűn használod! Ne füstöld ki a szomszédokat! (Nekem ezzel speciel max. annyi a gondom, hogy én is megkívánom a grillezett husit.)
020

19: Játék és szaladgálás
A lépcsőházak és egyéb közös területek nem játszóterek! Hangos és zavarja a lakókat.
021

20- 21: Terasz, kert és a mosás
Gondoskodj róla, hogy a balkonod rendezett és a kerted szép legyen. Teregess ki úgy, hogy a ruhák ne takarják el a szomszéd kilátását.
022Pár pofonegyszerű, mindennapi dolog- ezután már csak 10.329.742.000 egyéb kell és kész is egy tökéletes kapcsolat a szomszédsággal. Sok sikert!

Vera

Hozzászólás