Megszüntet(het)ik az OV-chipkártyát

A jelenlegi OV-chipkártya hamarosan a múlté lehet.

Még nem tudni, hogy ezek az OV- chipkártyák meddig lesznek használatban, de a héten megkezdték a megszüntetésükről folyó tárgyalást. Az eddigi módszert a kredit-, bankkártya vagy mobiltelefon használata váltaná fel, Ovpay néven.
Ez külföldön- már ahol- lehetséges is. Egyik előnye: nem kell az egyenleg feltöltéssel vesződni.
Múlt szerdától a lelystadi Arriván az utasok már a bankkártyájukat tudták erre használni, egyelőre kedvezmény és előfizetés nélkül, szokásos díjjal. Ezekre a lehetőség még csak eztán fog jönni. Ehhez viszont nagyjából 60.000 leolvasót kell kicserélni vagy átvariálni- amit a tervek szerint még idén megtennének.

Az új rendszert 2021-2023. közt, szakaszosan kívánják bevezetni. Ehhez először tesztelik, majd ha ez rendben, zökkenőmentesen halad, akkor vezetik be országosan. Elvileg a mostani OV-chipkártya továbbra is használható marad a tesztidőszakban, de utána már nem.

A fejlesztést már évekkel ezelőtt beharangozták, mert »ez egy drága rendszer aminek a műszaki támogatása bizonytalan a jövőben.«

A régi helyett lesz egy újféle anonim kártya, de ennek technológiája már máshogy fog működni. Ennél a tarifa nem a beléptetőkapunál, hanem utólag lesz levonva, így pontosabb árakkal tudnak dolgozni. Mivel ezeket most a belépésnél- felszállásnál számolják, visszautazásra nem lehet kedvezményt kapni és a költségek eltérhetnek, ha az utas az oda-vissza úton két szolgáltató járműveit használja. Valószínűleg az újfajta kártyákkal oldják meg a diákok utazásának kérdését is.

Azt, hogy mi lesz a most forgalomban levő, 2023 után is érvényes kártyákkal, még nem tudni. Az új tömegközlekedési kártya díját sem- erről csak annyi biztos, hogy a jelenlegi 7,50 eurós díjat sok kritika éri.
A mostani kártyák eltűnése pedig a tesztüzem sikerességétől függ.

Előnyként hozzák még fel azt is, hogy így a turistáknak nem kell kutatniuk,hogy mivel- hogyan utazhatnak, elég lesz hozzá a bankkártyájuk, okostelefonjuk vagy épp okosórájuk. A fuvarozók szakmai szövetsége szerint ez a módszer kifejezetten biztonságos.


Vera

https://www.treinreiziger.nl/translink-ov-chipkaart-verdwijnt-niet-eind-2022-maar-er-komt-wel-een-nieuwe-kaart/

Hozzászólás