A királyi család népviseletei

Bár Willem-Alexander király és Máxima királynő a jó kapcsolat fenntartása érdekében gyakori látogatói a tartományoknak, a királyi házban népviseletet már jó ideje nem hordanak.
A király dédnagymamája, Wilhelmina királyné (magyar oldalak a Vilma nevet használják) tizenegy évesen, frízföldi látogatása során a helyieket azzal örvendeztette meg, hogy fríz népviseletet viselt.

Juliana királyné volt (eddig) az utolsó, aki egy zeelandi programján tradicionális ruhát öltött.
A királyi ház archívumában megőriztek néhány fríz és zeelandi népviseletet, amit a két korábbi uralkodó hordott: ezek a tartományok és az Oranje-Nassau – ház közti különleges köteléket jelképezik. Időnként kiállításra is kerülnek.

Vilhelmina hercegnő 12 évesen, fríz öltözékben, egy hivatalos fotón
1893. április 27.
A hercegnő fríz látogatásáról, népviseletéről emléktárgyak is készültek

III. Willem (Vilmos) király halálakor Wilhelmina még csak tíz éves volt. A kormányzást édesanyja, Emma vette át addig, míg az új királynő nagykorúvá vált. Azért, hogy a nép megismerje, Emma és Wilhelmina meglátogatta az összes tartományt. (A fríz sajtó mindkettőt, egy időben királynőként említi.)
Frízföldre 1892-ben került sor. Ekkor a hercegnőt nyolcezer fríz nő nevében egy helyi népviselettel lepték meg.

Wilhelmina gesztusként egy lóversenyen ebben az új fríz kosztümben jelent meg, amivel rögtön ellopta a helyiek szívét. Az ötlet, hogy lánya már a látogatás alatt fel is vegye a ruhát, valószínűleg Emmától származott.
A hercegnőről később ebben a ruházatban hivatalos kép is készült, majd ez országszerte elterjedt.

Wilhelmina 1905-ben ismét Frízföldre látogatott, ekkor már férjével, Hendrik herceggel. Ez alklamommal már saját ötlete volt, hogy a frízeket meglepve ismét helyi népviseletet viseljen. Ezzel akarta megmutatni, hogy a régi ajándékot még mindig nagyra tartja. Meglepetése természetesen megtette a kívánt hatást: megint megnyerte az összes fríz szimpátiáját. (Kezdőkép)

Erre a második látogatásra a királynő a korabeli fríz stílusban két viseletet is készíttetett. Megpróbált a régiekhez, eredetihez igazodni, ezért megkérdezte erről a fríz nemességet is. Az ő tanácsukat végül csak annyiban nem fogadta meg, hogy nem sötét színeket választott, hanem egy kéket és egy krémszínűt.

Wilhelmina 1905-ben, a fríz nők körében (a díszesen öltözött hölgy mellett, világos, virágos ruhában)

A régi frízek népviseletére (is) komoly szabályok vonatkoztak, amiktől nem igazán tértek el. Ehhez kapcsolódik a következő anekdota: a Hágából Leeuwardenbe tartó vonaton a királynőt egy leeuwardeni fodrászhölgy szépítette,ezért egy drágaköves fejéket kapott ajándékul. A királynő ragaszkodott hozzá, hogy azt használja is. A fodrász, Breitsma kisasszony szabadkozott, hogy az egyszerű emberek ilyet nem hordhatnak, de végül a királynő győzött: a hölgy másnap már felvette az ékszert.

Wilhelmina mindkét fríz ruházatot viselte is, azokat kiegészítve az 1892-es viselet darabjaival: annak füldíszét (fülvas), vállkendőjét, kötényét és a krémszínű alsószoknyát is felvette.

Juliana

Juliana hercegnő és négy zaamslag-i hölgy, Zeeuws-Vlaanderenben, Axel viseletében. Juliana hercegnő ruháját az a négy fiatal nő készítette, akikkel a fotón látható: Neeltje Buijze, Suze de Kraker, Cornelia Verpoorte és Maria de Feijter.

Julianáról első alkalommal 1922-ben készült olyan felvétel, ahol népviseletet hord.
A királyi család 1921. szeptember 16-i, Zeeuws-Vlaanderenben (Zeêuws-Vlaonderen) tett látogatása után merült fel a terv, hogy a hercegnőnek egy axeli viseletet ajánlanak fel. Ennek költségét egy bizottság gyűjtötte össze, a ruhát pedig négy zaamslagi fiatal nő varrta. Ezt a bizottság tagjaiból és a varrónőkből álló küldöttség 1922. március 14-én vitte el a Noordeinde palotába (Hága), ahol az ajándékot Zaamslag önkormányzata nevében adták át. A hercegnőnek a hölgyek segítettek az öltözködésben, majd az udvari fotóshoz hajtottak, ahol Julianával együtt fotózták le őket. A varrónők köszönetképpen arany brossokat kaptak, a ruhát pedig a hercegnő az 1924. augusztus 8-i, East Zeeuws-Vlaanderenben tett látogatása során viselte.

Valamivel később Juliana szüleivel ismét Zeelandba látogatott, ahol pár napot töltöttek el. A látogatás apropója a nyolcvanéves háború, Middelburg ostromának/ spanyol uralom alól való szabadulásának 350. évfordulója volt.
A látogatás előtt persze itt is felmerült az ötlet, hogy a leendő királynőt helyi népviselettel ajándékozzák meg, amire a pénzt szintén gyűjtéssel szedték össze. A lehetséges változatokból a beveland-i protestáns öltözetet választották. A kép 1924. augusztus 7-én, a goes-i városháza előtt készült. A hercegnőt a királyi vonaton két helybeli lány öltöztette (ez háromnegyed órán át tartott). A négy személyes képen ezekkel a lányokkal látható (Juliana mellet jobbra és balra).
Az alatta levő csoportkép ugyanerről a napról származik, csak több résztvevővel.

1924. augusztus 7, Juliana beveland-i protestáns népviseletben

1937, Juliana hercegnő és Bernhard herceg esküvője
Juliana esküvőjére a fríz nők bizottsága (Comité voor het Huwelijksgeschenk der Friesche vrouwen) egy igencsak drága, régi stílusú fríz viseletet ajándékozott, amire a pénzt gyűjtéssel szedték össze. Az anyagot a hercegnő maga választotta ki, a ruhát pedig Burg kisasszony, a régi fríz ruhák specialistája készítette el. Ehhez több mint négyszáz órát dolgozott rajta. A leginkább időigényes a kötény elkészítése volt, ami virágmintákkal díszített finom tüllből állt.
A ruhához fix kiegészítők tartoztak: ezek pl. a füldíszek és a felcsatolható kistáska, amire szintén fríz motívumok kerültek.

A kép jobb oldalán a Juliana esküvőjére kapott ruha, illetve az arról mintázott, később megkapott baba

Mielőtt a ruha a hercegnőhöz került volna, a leeuwardeni Princessenhofban, az Oranje-ház helyi palotájában állították ki, ahol a látogatók tíz cent díj fizetése ellenében tekinthették meg. Ezt az összeget jótékonysági célokra költötték.
A királyi pár az ajándékot hat népviseletbe öltözött fríz hölgytől kapta meg, majd egy évvel később kaptak hozzá egy babát is, ami (elvileg) a hercegnőre hasonlított és ugyanolyan öltözéket kapott, mint ami az esküvői ajándék volt. (Lásd a múzeumi képen, feljebb.)

Willem- Alexander királyt népviseletben még nem lehetett látni. Valószínűleg az országon belül is ‘diplomáciai gondokhoz’ vezetne, ha valamelyik tájegység ruházatát felvenné: a többiek kifogásolhatnák, hogy az övéket miért nem hordja… Lássuk be: tájegység, ezen belül helyi népviselet ‘ezer’ van.

Máxima Argentínából származik- amúgy spanyol, baszk és olasz keveredésű családból-, de Hollandiához tartozását jelezve több alkalommal vett fel piros-fehér-kék színű összeállítást, vagy az ország trikolórjának színeivel ellátott egyéb ruházatot.
Lányaival pedig 2019-ben Spanyolországban- ahol anno párjával találkoztak és egymásba szerettek-,a spanyol kötődés kifejezésére flamenco ruhákat viseltek.

Wilhelmina királynő kezdeményezésére a királyi ház számos viselete, köztük a fríz/ zeelandi népviseletek is átkerültek a királyi ház archívumába. Úgy vélte, hogy ezeknek a ruházatokat, mint kulturális értéket fontos megőrizni.

A Paleis Het Loo-ban, a királyi apeldoorn-i palotájában 2022-ben tartottak kiállítást ”Oranje en de nationale streekdrachten’ (nagyjából: Az Oranje- család és az ország népviseletei) címmel. Ebben bemutatásra kerültek a királyi ház és a népviseletek közti kapcsolatok. Itt volt látható Juliana királynő zeelandi, Hulst-ból származó ruházata is, amit édesanyja, Wilhelmina uralkodásának 25. évfordulója alkalmából kapott, illetve az ajándékba kapott viseletek is.

2022. októberében pedig a heinenoord-i Musum Hoeksche Waard-ban Margriet hercegnő nyitotta meg azt a tárlatot, ahol Juliana királynő babáit lehetett megnézni, köztük nem egy népviseletbe öltöztetettet is. Ezek szintén a tartományok, egy szakma, vagy egy egyesület ajándékaiként érkeztek, némelyik még Juliana születése előtt.
Ez a kiállítás még 2023. február 26-ig megtekinthető (erre sajnos későn találtam rá).


Vera


https://www.modemuze.nl/blog/oranjes-streekdracht

https://www.modemuze.nl/blog/een-fries-kostuum-voor-prinses-juliana-1937

https://www.museumhw.nl/2-ongecategoriseerd/730-juliana-een-eeuw-in-poppen

https://www.modemuze.nl/blog/een-fries-kostuum-voor-prinses-juliana-1937

https://www.modemuze.nl/blog/oranjes-streekdracht

https://nl.pinterest.com/pin/500181102366796432/

https://nos.nl/artikel/383191-oranjes-en-klederdrachten-op-het-loo

https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/pages/collectie/Streekdrachten+in+Nederland

https://www.koninklijkeverzamelingen.nl/tentoonstellingen

https://www.koninklijkeverzamelingen.nl/collectie-online/?mode=gallery&view=gallery&sort=random%7B1665412800498%7D%20asc&page=1&fq%5B%5D=search_s_gerelateerd_naam_and_onderwerp_and_more:%22Juliana.%20Een%20eeuw%20in%20poppen%20-%20Museum%20Hoeksche%20Waard%22&reverse=0&filterAction

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/fotocollectie/afb5fc4a-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

http://gertvandewege.blogspot.com/2013/05/juliana-in-klederdracht.html

https://www.heinkenszand.info/foto-klederdracht-zuid-beveland-1948/

https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/bekijk-de-royals-in-traditionele-kostuums

https://denroncollections.nl/bezoek-van-koningin-wilhelmina-aan-friesland-in-1892-en-1905/



Hozzászólás