Hollandia legszebb és legbiztonságosabb falva- plusz a többi helyezett

Legszebb 1 Winsum_-_Molenstraat
Winsum, az első helyezett. (Groningen tartomány)

Ebben az évben az ANWB által kiírt szavazás alapján Hollandia leges-legszebb faluja a Groningen tartományban fekvő Winsum lett. Érdekesség, hogy a tavalyi év legszebbje is ebből a tartományból került ki, ez akkor Niehove volt.

A szavazásban közel 30.000 személy vett részt és a listára ötven falu került fel. A győztest végül komoly feltételek alapján a zsűri nevezte meg.

Ezek például a következők voltak:
-Hitelesség: igazi falu, vagy falumúzeum?
-Térbeli összhang: egyértelmű központtal rendelkező falu?
-Élhetőség: boltok, kocsmák, piac, tér, emlékművek és látványos épületek, valamit kapcsolat az épületek és növényzet közt (ez a tavalyi évben nem volt szempont: ott egy darab étterem van, abban működik a faluház is. Ezen kívül semmi, bolt sem. Buszmegálló három kilométerre található.)
-Rekreációs szempontok: mit lehet ott látni/ csinálni?

Legszebb 2Elsloo-Op-de-Berg-foto-WimHanssen-ec6130f0
Elsloo (Limburg tartomány)

A zsűri a listára felkerült összes falut bejárta, ez alapján hozták meg a döntést- viszont azt is el kell ismerni, hogy a hollandok igazi üzletemberek, tehát rögtön könyvet is csináltak belőle, ami már azóta meg is jelent »Hollandia legszebb falvai« címmel.

Állítólag a döntést heves viták előzték meg, amit meg is értek, mert az ország valóban csodás kis helyekkel van tele. Így nyert végül Winsum.
A többi helyezettnek sem kell szégyellnie magát, bőven van mit felmutatniuk, nem véletlen előzték meg az eredményhirdetést (kis túlzással) véres harcok. Ők pedig:

Elsloo (Limburg tartomány), Oisterwijk (Noord-Brabant), Hollum (Friesland) és Urk (Flevoland). A zsűri ezekre is kitért: a látogatóknak javasolják, hogy járják be az összeset, lehetőleg- mivel mással- gyalogosan vagy kerékpárral.

Hogy miért épp Winsum az első?
Csatornája és kis kikötője szépen összeilleszti a falu két részét (Winsum és Obergum), különböző építészeti stílusok rétegződnek egymás után a tizenhetedik századitól kezdve (majdnem) napjainkig. Emellett valódi életet lehet élni: boltokkal, bárokkal, egyébbel is el van látva.

legszebb 3 Oisterwijk
Oisterwijk (Noord-Brabant)

A központ pedig tele van ikonikus épületekkel: a hidaktól a malmokig, templomtól- zsinagógától a falusi házakig.
Pluszban még 59 nemzeti és 4 önkormányzati emlékművel rendelkezik.
A lakosok szerint a cím nagy elismerést jelent, erőt ad, mert persze nekik is megvannak a maguk gondjai: a gázkitermelés okozta földrengések miatti károk (igen, Hollandiára ez is jellemző, nem is egy térségben), valamit az öregedő lakosság.

A falu és polgármestere rendkívül boldogan fogadta az elismerést, megtörtént az emléktábla átadása a már említett hídon. A polgármester bohóckodott/ ugrált is egy sort, mint ahogyan az komoly vezetőhöz illik. 😀
Az eseményt természetesen filmre is vették- egy kis kamerával, amit a híd korlátjára helyeztek.
Majd otthagyták bekapcsolva, a nagy örömködésben elfeledkeztek róla.

Legszebb 4 Hollum
Hollum (Friesland)

A hídon meg persze zajlott az élet, az emberek jöttek- mentek a dolguk után, néhányan jól meg is nézték: »jé, egy kamera«, egy kislány bele is köszönt. De- ezért szeretek vidéken élni- mindenki hagyta, senki nem vitte magával. Még a turisták sem, pedig ők nem is ismerik a helyi szokásokat.
Mivel ez egyébként itt szokás: ha elszórsz valamit akkor otthagyják, mivel valószínű visszamégy érte. Vagy leadják az önkormányzatnál. Itt jó idő elteltével történt ez: valaki végül megelégelte és telefonon értesítette (gondolom) az önkormányzatot, ők pedig összeszedték, így kerülhetett ki nyilvánosságra az ottfeledett kamera felvétele.
Szóval ezért nevezhető a legbiztonságosabbnak is.

legszebb 5 urk-rechtenvrij-1
Urk (Flevoland)

A díj odaítélése persze szubjektív és mindenkinek lehet más, ettől eltérő véleménye is. Szerintem bármerre is indul el valaki az országban, nagyon hamar belebotlik egy igazi gyöngyszembe.

Vera

Videó az ott felejtett kameráról:

#Hollandia #Friesland #fríz #holland
#szép #biztonság #Groningen #csatorna #tartomány #falu

Hozzászólás