Holland utcaművészet- varázslatos falfestmények

utrecht-muurschilderingenHollandiában egyre többfelé bukkanhat rá a látogató falfestményre. Ezek lehetnek csodásak, meghökkentőek, absztraktok, szigorúak, graffiti- jellegűek vagy abszolút realisztikusak. A lényeg, hogy díszítsenek, bámulásra késztessenek.

Bár Amszterdamban és némelyik nagyvárosban bőven van színes homlokzat, felénk ez nem jellemző. Szinte minden ház a szokott vöröses dísztégla burkolattal van ellátva. A népszerű falfestményekkel viszont igazi műalkotássá válnak.
Volt, ahol csak egy lebontásra ítélt ház tűzfalát dekorálták ki- ez sajnos már magában hordozza, hogy nem lesz hosszú életű-, viszont több helyen lehet ezeket tartósan megtalálni úgy, hogy már városnéző túrákat szerveznek köréjük, mondjuk Amszterdamban a Bijlemer-ben.
(Ugyanez Leeuwardenben, a fríz fővárosban megtalálható mint utcai graffiti- néző séta, erről jóval korábban már volt szó.)

supera-1024x681streetart-heerlen-muurschilderingen-11

A leginkább ismert képek helyszíne például Utrecht, Voorschoten, Doordrecht, Amsterdam, Wassenaar , Heerlen és Den Helder.
Mostanában a Strakke Hand nevű csoport művészei készítenek festményeket Utrechtben a Pieter Saenredamstraat-on.

Doordrecht már olyan, mint egy szabadtéri múzeum (egyébként ez Hollandia legrégebbi városa, 1220-ban kapta meg a városi jogot). Az elmúlt években több tucatnyi rossz állapotú falat varázsoltak színes műalkotássá. Itt helyi művészekből álló csoport, az Iconoclash dolgozott. 2016-ban indították el projektjüket, »De Beeldenstorm« néven (beelden: képek, storm: vihar).
A név jelenthetne önmagában annyit is, hogy a festmények viharként elözönlik a várost, de itt sokkal inkább a történelmi háttérről van szó.
Ez egy visszaemlékezés 1566- ra, amikor a protestánsok katolikus szent szobrokat,  vallási helyek tárgyait nagy számban semmisítették meg. A tömeg kifosztott egy csomó katolikus templomot, apátságot, stb. Oltárokat, képeket, szobrokat, könyvtárakat tettek tönkre, pusztítottak el. Ez esetben tehát az elnevezés erre, a »képrombolásra« utal és ezt mutatják be ‘modern vízió’ keretein belül.
Emellett később több projekt is indult, hogy a szürke falak szép, színes öltözéket kapjanak. Ezek közül sok a történelmi témájú de van pikáns- rajzos, az Aalschoverstraat-on és az Adelaarsstraat- on pedig tizennégy madárábrázolás látható. Na meg sok egyéb is amit érdemes megnézni.

Heerlenben egyébként júniusban készültek Nyugat- Európa állítólag legnagyobb ilyen képei. A művészek- Morgan Blair az Egyesült Államokból és a spanyol Aryz- szabad kezet kaptak abban, hogy mit kívánnak csinálni. Az egyetlen kikötés annyi volt, hogy az egész falat töltse ki. Így ennek mérete 33x 13,5 méter.
Aileen Middel utcaművészeti tanácsadó és művész szerint ezek a festmények gyakran készülnek leromlott házakon és jelei a felújításnak, megújulásnak. Ha egy falfestmény ilyen környezetben megjelenik, az a környék változását is jelenti.

Hollandia nem csak csatornákból és szélmalmokból áll és nem csak tavasszal lehet jönni, hogy a tulipánmezők legyenek megcsodálva. A sajtokon, legális füvön és piros lámpás házakon kívül ha valaki mást is szeretne látni, az elég ha nyitott szemmel, jó helyen jár. ‘Ízelítőnek’ itt meg tudtok nézni párat közülük, de ennél sokkal- sokkal több van. Érdemes megkeresni őket.

utrecht-muurschilderingen
Vera

de-strakke-hand

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5176385/overal-duiken-muurschilderingen-op-street-art-bewoners-zijn-er-echt-trots?fbclid=IwAR3ASCZC1B5_11S8FTYIiEu5fQUkp8CUzfiS07gjKZf1U8um44zDAOM7yUQ

Doen in Dordrecht: ontdek de mooiste muurschilderingen

#Hollandia #Friesland #fríz #holland
#művészet #Dordrecht #Amszterdam #Leeuwarden #tulipán

Hozzászólás