A Hollandiában dolgozó külföldi munkavállalók egészségügyi rizikója magasabb mint gondolták

A Hollandiában dolgozó külföldi munkavállalók élethelyzete még rosszabb, mint gondolták volna- állapította meg a Pharaos szakértői központ.

Hollandiának nagy szüksége van a külföldi munkavállalókra. Ők azok akik elvégzik azokat a munkákat, amiket a hollandok nem (szívesen) vállalnak el. Az olyan létfontosságú ágazatok mint például a mezőgazdaság, a logisztika és építőipar, nem nélkülözhetik a külföldről érkező dolgozókat. A statisztikák szerint jelenleg az országban nagyjából mint félmillió ilyen személy él, akik gyakran nem/ alig beszélnek hollandul vagy angolul, illetve nem ismerik a helyi szabályokat és a hatóságokat, emiatt nagy mértékben függenek a munkáltatójaiktól. Gyakran ezek szervezik meg számukra a lakhatást, illetve intézik az egészségbiztosítást is- miáltal némely munkaközvetítők ezzel is visszaéléseket követnek el.
Legtöbbjük lengyel, de sok a román, bolgár és a magyar is.

A külföldi munkavállalók többsége nem rendelkezik egészségbiztosítási kártyával, ugyanis a legtöbb munkaközvetítő felajánlja, hogy elintézik a számára, de a kártyát nem kapja kézbe. Így, illetve a nyelvtudás hiánya miatt gyakran túl későn, vagy egyáltalán nem kerül orvoshoz.

A külföldi munkaerő számára a lakhatási- és életkörülmények is egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Sokan laknak a közvetítő által biztosított szállásokon, ahol gyakran élnek egy lakásban/ szobában túl sokan, nem megfelelő körülmények közt, illetve privát tér nélkül. A vizsgálat következtetése szerint ez ahhoz vezethet, hogy a rossz körülmények miatt egyre többen nyúlnak az alkoholhoz és drogokhoz- bár erre vonatkozóan nem tüntettek fel adatokat.

A most közölt kutatásban ‘csak’ 260 személyt kérdeztek meg, de ezek a panaszok már több éve meg-megjelennek a sajtóban. Ezek szerint a főleg kelet- európai munkások a hivatalos munkaidőnél jóval többet dolgoznak, a kikapcsolódásra viszont kevés idejük marad. Ahhoz, hogy egészséges ételeket tudjanak vásárolni, keveset keresnek.
Mivel az egészségbiztosításukat általában a munkáltató köti meg és hollandul nem igazán beszélnek, így orvoshoz sem tudnak fordulni, vagy későn jutnak el oda. Gyakran tartanak attól, hogy ha orvoshoz mennek, elveszítik az állásukat. De ha az állásuknak vége, már nem részesülhetnek ellátásban. Sokan a betegségüket ‘lábon hordják ki’, gondolván: ‘lassan úgyis hazamegyek és majd ott elmegyek az orvoshoz’.

Az ‘Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten’ (Munkavállalók fokozott védelmével foglalkozó csoport) még 2020- ban ajánlásokat fogalmazott meg a migráns munkavállalók körülményeinek javítása céljából, de úgy néz ki, hogy ez nem elégséges. A Pharos vizsgálatát végzők szerint ennél több kellene: több információ az egészségügyben, több tolmács és a munkaközvetítőkre vonatkozó szigorúbb szabályok.

A vizsgálat konklúziója: a külföldi munkavállalók egészségügyi- és jóléti politikájára nagyobb figyelmet kell fordítani, jobb foglalkozás- egészségügyi ellátást kell nyújtani, emellett invesztálni kellene a prevencióra és nyelvoktatásra is.

Nagyjából ugyenezek vannak felsorolva a két évvel ezelőtti, lenn megtalálható cikkekben is.
Ez pedig a kormány éves értékelése a témában, ahol kifejtik, hogy 2020. óta sok kezdeményezés történt, de ‘ezek eredményei a munkaerő- migránsok számára még nem észrevehetőek, mert további vizsgálatokat, törvénymódosítást vagy beruházást igényelnek’.
Eszerint 2022-ben terjesztenék be a sokat sejtető című törvényjavaslatot is e témában: ‘‘Tegen slavernij en uitbuiting; een wetelijke ondergrens voor verantwoord ondernemen’’: azaz ‘A rabszolgaság és a kizsákmányolás ellen; a vállalati felelősség jogi alsó határa’. Ebben a kormány oldala szerint olyan uniós jogszabályok várhatók, amelyek köteleznék a cégeket, hogy figyeljenek rá, hol történhetnek emberi jogsértések, ezzel kapcsolatban biztosítsanak nagyobb átláthatóságot és a jogsértések megelőzése és orvoslása érdekében tegyenek lépéseket.
A cél a külföldi munkavállalók jó munka- és életkörülményeinek megfelelő biztosítása.

Jól hangzik, de ez még csak egy idén benyújtandó törvényjavaslat volna. (Az első linken találjátok meg.)




Vera

https://open.overheid.nl/repository/ronl-0c84f298-c4b1-46c7-a3b5-8b3b0c1dc5c3/1/pdf/73223_SZW_BOEK_Jaarrapportage_Arbeidsmigranten_2021_.pdf

https://nos.nl/artikel/2424777-gezondheidszorg-niet-goed-toegankelijk-voor-oost-europese-arbeidsmigranten?fbclid=IwAR3eTrTXHcCQ6ft7a-IKb24J2EyTBqOQBEwRFQWuWmvOoCCnnECsiPRvZQM

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5301147/gezondheidsrisicos-arbeidsmigranten-expertisecentrum-pharos-roemer?fbclid=IwAR1MM9LSSlPK2BKQC3b_Qi4ijAVtSDOzjU3UjgR_Gf9wePZmgEBYKxe-cIQ

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5193717/arbeidsmigrant-uitzendbureau-boete-eisen-certificaat-roemer-advies

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5172897/arbeidsmigranten-zorgpas-huisarts-werkgever

https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/4651576/arbeidsmigranten-slechte-omstandigheden-huisvesting-nederland

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4647926/gemeenten-worstelen-met-huisvesting-arbeidsmigranten?redirect_from=rtlz

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/30/tweede-advies-aanjaagteam-bescherming-arbeidsmigranten


https://vng.nl/files/vng/abu-whitepaper_arbeidsmigranten._van_groot_belang_voor_nederland.pdf

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/buitenlandse-werknemers/verbeteren-positie-arbeidsmigranten

Hozzászólás