Boerenbruiloft- farsangi változat

A házasság világnapja- minden év februárjának második vasárnapja- és egy holland hagyomány kapcsán:
Boerenbruiloft/ farsangi változat.

Korábban már volt szó a ‘fríz parasztesküvőről’, amit minden (normális- gyk: nem koronás) év júliusában tartanak meg.
Frízföld alapvetően református vallású (persze már van minden más is, de tradicionális szempontból az), így itt nincs farsang. Viszont több más tartományban- pl. Limburg, Noord- Brabant, Gelderland- a karneválnak komoly hagyományai vannak. Ezek egyike a Boerenbruiloft, azaz a parasztesküvő.

Történelmi háttér:
A hagyomány eredetileg Németországból származik. Hollandiában először a XVI. században említették és egy kis szünet után a XIX. században- 1912- től- lett ismét népszerű.
A régi korokban farsangi játékként a gazdagok öltöztek be parasztnak és a szegények játszották az urakat. Az ünnep végét egy eljátszott parasztlagzi jelentette, majd a ‘násznép’ kocsikra ülve végigvonult a városon.
A hagyomány létrejöttének legvalószínűbb oka az, hogy az amúgy általában szegény gazdálkodók a böjti időszak előtt még szerettek volna egy kicsit lazítani, lakomázni. Ennek leginkább kézenfekvő megoldása egy esküvő volt, ahol mulatni és jókat enni is lehetett. Ez utóbbi húshagyókedd előtt különösen fontos volt.

Ez a tradíció Hollandiában a mai napig több helyen fennmaradt. (Érdekes módon hasonló Magyarországon is megtalálható volt- a tréfás, nem igazi esküvők és a valódiak is. Érthető: malacot hidegben vágtak, tehát ilyenkor volt hús, a földeken meg épp nem volt munka.)

A Boerenbruiloft előtt fél évvel kiválasztanak egy egyesület az esküvő megszervezésére. A házasulandók nevét egyes helyeken titokban tartják, másutt ez teljesen nyílt dolog. A párt háromszor kihirdetik, majd farsang keddjén tartják meg a szertartást. Ezen a jegyespár és a násznép hagyományos ruhában, a karnevál hercege és a bohóc pedig a saját szerepe szerint jelenik meg. A házasulandók kocsiját követi a násznép, zenekar és a kíváncsiskodók.

A karnevál alatt megkötött házasságoknak több fajtája létezik:

– az ‘igazi’, amikor valódi jegyespárokat adnak össze,
– a ‘hamis’, amikor az esküvőt a buli kedvéért csinálják. Ennek ‘érvényessége’ a következő nap reggeléig tart, vagy
– amikor már házasokat ‘adnak össze’, pl a 11. vagy 22. évfordulójukon.

Persze mint minden hagyományra, erre is egyre kisebb az érdeklődés. Erről számolt be például Hulst, ahol nemrégiben bejelentették: a csökkenő részvételre való tekintettel az eseményt nem fogják többet megrendezni.
Itt az első parasztesküvőt 1973- ben tartották. Az ezt követő években tradicionális- vicces keretek közt jópár fiatalt és jubileumot ünneplőt ‘adtak össze’.
Egy alkalommal úgy tűnt, hogy egy ‘baleset’ miatt az eseményt többé nem rendezhetik meg, ugyanis a jegyespár nászajándékképp, még a városháza a díszteremében egy bakkecskét kapott. Az állatot nem igazán érdekelte az illusztris környezet és alkalom, amikor úgy érezte, hogy kell, rápisilt a díszterem antik asztalára. Sajnos ennek nyomait nem sikerült igazán eltüntetni, így fennállt a veszélye, hogy a polgármester nem ad többé engedélyt a programnak a városházán történő megtartására.

A helyzetet végül sikerült megmenteni, de többé egy állat sem mehetett be a Boerenbruiloft- ra.
Végül- évekkel később- a résztvevők számának csökkenése miatt úgy határoztak, hogy az esemény Hulst- ban többé nem kerül megrendezésre.

Idén Spannum-ban egy parasztesküvőt kisgyerekek mentettek meg. A pár kocsiját húzó ló annyira megijedt a lármátólés zenétől, hogy a jármű- így a benne ülő pár- már nem volt tőle biztonságban. Végül az iskola gyerekei ugrottak be és szó szerint befogták magukat, hogy a fiatalokat elhúzzák a céljukig.

Remélhetőleg másutt még sokáig gyönyörködhetünk a hagyományban. Kár volna érte, ha eltűnne.

Vera

https://www.fijnedagvan.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenbruiloft_(feest)
http://www.boerebroelofhaor.nl/geschiedenis
https://www.drumknaauwers.nl/boerenbruiloft/
https://www.museumhulst.nl/files/exposities/pdf/boekje-boerenbruiloft-versie-6-maart.pdf
https://www.facebook.com/watch/?v=271771111694577
https://www.facebook.com/watch/?v=346395043428127

Hozzászólás