Sünhétvége, a király parkja és környezettudatosság

Az iskolában minden héten van (legalább) egy téma amivel a gyerekek foglalkoznak: mostanában a sünik és a természet kerültek reflektorfénybe. A természet amúgy is vissza- visszatérő téma, ami jó is, mert legalább hamarabb hallanak olyasmiről is, mint például környezettudatosság, vagy környezetvédelem- még ha csak kicsiben kezdik is.

Most épp- többek közt netes inspirációt követve- a cél az, hogy minél több szomszédnál legyen süniajtó a kerítésen (egy lyuk, átbújni) és/ vagy ház, hogy lehetőséget kínáljunk nekik az áttelelésre. Nem árt: ezeknek a cuki és hasznos kis állatoknak körülbelül a hetven százaléka eltűnt már az országból, tehát rájuk fér a plusz gondoskodás.

Az apropó az őszön kívül a most hétvégén megrendezésre kerülő ‘sünhétvége’, amikor az éves süniszámlálást is tartják. Aki már részt vett a tavaszi méhecske- vagy madár / denevér/ egyéb számlálásában az már tudja is, hogy mit kell tenni: a weboldalon (link lejjebb) megadni, hogy hány sünt és hol láttál. Információk itt:
https://www.egelwerkgroep.com/doe-mee, vagy ezeken: Jaarrond Tuintelling, Telmee.nl, Waarneming.nl

Hollandiát sok kritika éri a környezetvédelem, ezen belül- többek közt- a fásítás terén is. Tavalyi adatok alapján éves szinten az erdők egy százalék vágják ki, miközben százalékos arányban még az Amazon- térség erdőirtása is sokkal kisebb (0,5%).
Erre vannak szuper kezdeményezések, fásítási programok, csak még nem elég.

Általában nagy az odafigyelés a természetvédelmi területeikre is. Erre lehet példa az is, hogy még Willem- Alexander királyt is felszólították: vagy lemond a támogatásról, amit a palotája körüli park után kap, vagy alkalmazkodik és betartja a szabályokat, amik minden más természetvédelmi területre érvényesek.
Többen- természetvédelmi- és állatvédő szervezetek, lakosok és politikai pártok is- már évek óta elégedetlenségüknek adnak hangot amiatt, hogy bár a király a park fenntartására támogatást kap (öt évente 4,7 millió eurót), de azt minden évben három hónapra lezárja a látogatók elől annak ellenére, hogy a támogatási feltételek szerint ezeknek a helyeknek évi 358 napon át nyitva kellene tartaniuk

A zárva tartás indoklásában a király személyes életterére hivatkoznak, de pontos indok nincs. Sokak szerint az időt ilyenkor használják ki a vadászatra. Bármi is az ok, elvileg vagy támogatás, vagy zárva tartás. A kettő együtt nem megy. Meglátjuk, hogy a királlyal szemben ez mennyire valós.

Amúgy van egy csomó kisebb- nagyobb jó ötlet is: az elektromos autók mellett szeptember elején elindult az első olyan hajó, ami cserélhető, tölthető akkuval működik. A cserélési lehetősséggel megoldott, hogy sokáig ne kelljen leállnia a feltöltés miatt. Jelenleg- a Heineken vállalat számára- Alphen aan den Rijn és Moerdijk közt közlekedik .
Az elektromos hajózás nem utolsó szempont: a kimutatások szerint az ország közlekedési ágazatán belül a belvízi hajózás felelős a CO2 kibocsátás öt százalékáért.

Öt éven belül pedig Hollandián belüli utasszálításra elektromos repülőket indítanának- csak kis távra és kevés utassal. A terv szerint ez például Eindhoven, Groningen és/ vagy Rotterdam repterei közt valósulna meg. Egyelőre csak kis léptékben terveznek- pl. párszáz kilométerre, 4-9 fős gépekkel-, tehát nem ez lesz a vasárnapi kiruccanós program a családoknak.
Plusz pont/ előny az elektromos felhasználás, mínusz/ hátrány, hogy mennyire lehet környezettudatos egy repülőút csak pár személy számára? Viszont jó kezdőlépés lehet későbbre, a többi kiváltására. Idővel. Talán.

A reptereken van olyan ötlet is, ami azonnali hatással/ látvánnyal jár. 😀
Schipholon úgy döntöttek, hogy a bio- fűnyírók (birkák) alapján bevezetik a bio- madárijesztőket. Nem is ez a pontos szó, mivel nem elijeszteni kell őket, hanem eleve távol tartani.
A reptéren a madarak állandó veszélyt jelentenek, ezért találták ki Schipholra ezt a megoldást. Húsz malacot engedtek be a reptér környéki termőföldekre, hogy a betakarítás után ott hagyott maradványokat- jelen esetben cukorrépát- megegyék, mielőtt még a madarak rákapnának.
A röfiket közvetlen a répa felszedése után vitték oda és eztán figyelik, hogy mennyire tartják távol a repülést/ repülőket veszélyeztető madarakat. Összehasonlításul egy másik környékbeli telek szabadon lett hagyva.

A malacok speciális ‘bio- disznók, amiket a tenyésztelep nem ólakba bezárva tart, hanem erdőkben, réteken és természetvédelmi területeken túrhatnak szabadon- persze engedéllyel. Utána ők is ugyanott végzik, de az ötlet szerint addig legalább ‘idilli életük lehet’.




Vera



https://www.facebook.com/watch/?v=4334371446652656

https://www.enpuls.nl/blogs/lichtpunten-in-de-energietransitie/stuur-klimaatverandering-het-bos-in/

https://www.nu.nl/binnenland/6155867/koning-verliest-subsidie-voor-kroondomein-het-loo-als-hij-gebied-blijft-afsluiten.html?fbclid=IwAR17_v1VjFu1Me3Q5hgg0MPViqcinj67x8_aUr7R6KajrKyav4xlKCJgdDk

https://www.nu.nl/economie/6155543/eerste-binnenvaartschip-met-verwisselbare-batterij-in-nederland-te-water-gelaten.html?fbclid=IwAR2XVXrVj_G3z0_SZIoD2tQv4vPkuv2BV8FHvJV4_mcBp_xOJHUiQRQF5qI

https://www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/72/algemeen/binnen-vijf-jaar-elektrische-passagiersvluchten-tussen-nederlandse-luchthavens


https://www.nu.nl/dieren/6158831/schiphol-zet-varkens-in-om-vogels-weg-te-houden-bij-vliegtuigen.html?fbclid=IwAR0Bxj2wwrscfj9fhpilA8_7SpqDy6kxxGAeH76SNS2LUFRdi32TGri5rPc

https://www.facebook.com/andras.kadar.33/posts/4527228060674555
https://www.facebook.com/groups/343318813248387


Hozzászólás