Rembrandt Éjjeli őrjárata teljes nagyságában egy idősek otthonában

Példaértékű kezdeményezés Hollandiából:
Mivel a lakóik nem tudnak múzeumba menni, így a múzeumot viszik el hozzájuk- gondolták az idősek otthonaiban, majd így is tettek.

Egész eddig nem húztak köztük párhuzamot: az amszterdami Rijksmuseum- a holland Nemzeti Galéria- és a dokkumi Waadwente idősek otthona nem igazán említhető egy lapon. Tegnapig.

Azóta változott a helyzet: mindkettőnél ott van kiállítva Rembrandt van Rijn világhírű festménye, az Éjjeli őrjárat.
Kicsit sem ront a helyzeten, hogy a gondozóházban nem az eredeti látható, mivel a cél szent.

Az öt méter széles és négy méter magas festmény lenyűgözi azokat, akik az otthonba a főbejáraton át lépnek be. A képet itt december nyolcadikáig lehet megcsodálni. Emellett egy QR- kóddal és felirattal ellátott tábla kíséretében áll, aminek segítségével tabletre vagy mobiltelefonra plusz információkat lehet elővarázsolni.
A megadott dátum után a képet tovább költöztetik egy másik idősek otthonába.
Ezen a vásznon kívül még két másik ugyanilyen változat kering. Az akció kezdeményezői a Rijksmuseum és a Philips, az ötlet pedig egy amszterdami egészségügyisé volt.

Az ilyen otthonok lakói a sebezhetőségük miatt már nemigen jutnak el múzeumba- pláne mostanában-, ily módon pedig a művészet hozzájuk tud megérkezni.

A kezdeményezés még júliusban indult, azóta a kép már 34 helyen volt látható és a tervek szerint valószínűleg indul egy újabb »turné«, mivel sok otthon mutat utána érdeklődést.
Frízföldön a dokkum-i eseten kívül máshol még nem járt.

A Rijksmuseumban a festményről a nagy restaurációs munkához rendkívül részletes képet készítettek, amit összesen 24*22 fotóból állítottak össze. Ez a kutatók számára lehetővé teszi, hogy a művet távolról is pontosan tudják tanulmányozni. Ezt használták arra is, hogy az idősek otthonai számára a teljes méretű másolatokat vászonra vigyék.

A lakók meglepetése kellemes, a kiállítást pedig házon belül élvezhetik. A ‘körítés’ helyszínenként más és más, ugyanis azt minden hely maga kezelheti: van, ahová művészeket hívnak meg- nem muszáj festőnek sem lennie. Ők saját látószögből közelítik meg: van olyan is, aki arra vállalkozik, hogy a résztvevők úgy nézzenek ki, mintha a régi korból érkeztek volna. Többek közt egy hasonló nagy, fehér gallér segítségével.


Vera


https://frieschdagblad.nl/2020/12/2/de-nachtwacht-staat-op-ware-grootte-in-de-waadwente?fbclid=IwAR0y7eLPuGRp6tpw4K6ag2pHmWpMzF4XtdUWaVnQJCBcAWDM1T1blgQhzLY&harvest_referrer=https:%2F%2Fl.facebook.com%2F

#Hollandia #fríz #Frízföld #Friesland
#Rembrandt #idősek otthona #figyelem #múzeum

Hozzászólás