Szex-gondozók állami támogatással Hollandiában

sexzorg5

Szex-gondozók állami támogatással? Hollandiában állítólag ez is elérhető a (testi) fogyatékkal élők számára.

Mielőtt kedves férfi olvasóim hirtelen borzasztó hát- vagy egyéb fájdalmakra kezdenének panaszkodni inkább elárulom: a támogatáshoz a hírek szerint nem mindenütt és elég nehezen lehet hozzájutni. Az ötlet alapja teljesen jogos és egyszerű dologból indult ki: minden embernek szüksége van/ vagy lehet a szexualitásra, csak némelyek nehezebben alakítanak ki ilyen jellegű kapcsolatot. Brit kutatók meg ugye megállapították, hogy a kielégületlenség frusztrációkhoz, testi- lelki problémákhoz vezethet. (Tanúsíthatom: volt főnököm, aki látványosan emberibb volt miután szeretőre talált és rendben lett az élete- legalábbis ezen a téren. )
Ennek megoldásaképp hozták létre a »sexzorg« szolgáltatást, ahol a igénybevevők egyéb kezelést kapnak. Már erre alapuló komplett cég is van. Vezetője korábban az egészségügyben dolgozva tapasztalta, hogy az ápolók bőven kapnak ilyen jellegű ajánlatokat- viszont a törvény itt is azt mondja ki, hogy az egészségügyben a dolgozók a betegeikkel nem léphetnek szexuális kapcsolatba.
Így a kliensekhez szervezett kereteken belül fizetett szexdolgozók mennek. A szolgáltatás iránt érdeklődők szinte mind férfiak, a segítség pedig nem olcsó: van beteg, aki egy évig spórol egy- két alkalmi gondoskodásért. A férfiak közel 95%-a fizeti ezt saját zsebből. Elenyészően vannak, akik e célra támogatást kapnak az önkormányzatuktól. A hivatalos verzió szerint ez nem tartozik az egészségügyi kezelések körébe és az önkormányzatok önállóan döntenek róla, hogy ezt a társadalombiztosítási törvény hatálya alá tartozik-e, vagy sem. Az kezelésre utólagos visszatérítés van: a kliens korrekt számlát kap a szolgáltatásról, amit az önkormányzat a betegség- fogyatékossággal járó különleges támogatásként később visszafizet.

A hírek ellentmondóak. Egyes területeken a ‘kezelés’ szó szerint értendő, az extra szolgáltatásokért pluszban, zsebből kell fizetni. Mások azt mondják teljes ellátást kapnak, persze más tarifáért. Arról, hogy a szexuális szolgáltatásokat kinek, mikor és egy évben hányszor térítik meg, vagy arról, hogy ki határozza meg mely szolgáltatásokat térít az önkormányzat, nincs kutatás.
Hölgyeim: úgy tudni, hogy a cég férfiakat nem alkalmaz. Állítólag nincs rájuk elég igény.

Vera

Hozzászólás