A Darwin-díjas és az udvarias rabló

Rövid időszakon belül három nem mindennapi bűnöző is bekerült a holland hírekbe.

Szerencsétlenül járt, de legalább megúszta az a férfi, aki hétvégén próbált kis jövedelemkiegészítéshez jutni úgy, hogy betört egy kínai étterembe. Úgy gondolta, hogy jó ötlet, ha az ételliftet használja közlekedési eszközként. Sajnos vagy az kínai méretű, vagy a delikvens volt túlméretezett: a lényeg, hogy benne ragadt. Szó szerint szorult helyzetét a másnap délelőtt érkező dolgozók vették észre, majd ők értesítették a tűzoltókat. Azok szó szerint ki kellett, hogy vágják a delikvenst, akit az akció után- már letartóztatásban- mentő szállított kontrollra a kórházba.

A másik, még kissé régebben egy Leeuwarden-ben lakó és dolgozó személy volt.
Szeptember közepe táján az egyik hétvége éjjelén egy halott férfit találtak a helyi templom tetején. Persze azon túl, hogy kegyelettel leemelték, felröppent a kérdés: mit keresett ott északa? Bár az, hogy éjjel, vagy nappal, lényegtelen. Nem mindennapi, hogy valaki templomtetőn mászkáljon.

A nyomozás szerint valószínű, hogy az úr kenyérkereset céljából mászott fel- rezet akart lopni-, majd ismeretlen okból pont akkor, ott hunyt el. A feltételezés szerint még magasabban megcsúszhatott, lejjebb esett és emiatt szívrohamot kapott. A húsz méter magasban levő holttestre még azon az éjjen a bátyja talált rá, aki értesítette a hatóságokat.
Arra, hogy a testvére hogyan- mi alapján talált rá a templom tetején, nem adtak magyarázatot.

A harmadik még friss, szinte meleg nyom: hétfő este valaki kirabolta Winterswijk egy PLUS- üzletét. Az illető egy konyharuhát tett az arca elé, kés volt nála, de a dolgozót közben megnyugtatta, hogy ‘nem foglak bántani’. Eztán nyugodtan elpakolta a kassza tartalmát, megköszönte azt és további szép estét kívánva elment.
Legalább udvarias.

Az még kérdéses, hogy a nyugtató/ udvarias viselkedését a későbbi büntetésben beszámítják-e. A szagértők szerint elvileg lehetséges, mert nem mindegy, hogy mennyire fenyegetően viselkedett, mennyire okozott traumát ezzel a dolgozónak. A bíró figyelembe veheti ezt is.
Lehet, hogy mégis megéri udvariasnak lenni. 🙂


Vera

https://hirozon.hu/2021/04/02/darwin-dij-a-leghulyebb-esetek-kituntetese/
https://www.gld.nl/nieuws/7779281/overval-op-supermarkt-politie-zoekt-man-met-theedoek-om-gezicht?utm_medium=Social%20media&utm_campaign=Facebook&utm_term=omroep%20gelderland&utm_content=artikel&at_medium=Social%20media&at_campaign=Facebook
https://www.gld.nl/nieuws/7777596/inbreker-zit-bekneld-in-krappe-goederenlift-bekijk-de-beelden?utm_medium=Social%20media&utm_campaign=Facebook&utm_term=omroep%20gelderland&utm_content=video&at_medium=Social%20media&at_campaign=Facebook
https://www.facebook.com/watch/?v=1491002797991165
https://www.ad.nl/friesland/dode-op-dak-kerk-leeuwarden-was-mogelijk-een-koperdief~a8e5c062/
https://www.nu.nl/binnenland/6223347/man-die-dood-is-aangetroffen-op-dak-van-kerk-in-leeuwarden-klom-er-zelf-op.html
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5332503/politie-kerk-leeuwarden-overleden-persoon
https://lc.nl/friesland/leeuwarden/Onderzoek-naar-dode-man-op-dak-Bonifatiuskerk-afgerond-niet-het-gevolg-van-een-misdrijf-27926964.html


Hozzászólás