Iszunk egy kávét a közértben? Boodschappen doen

Supermarkt

Információ a boltokról: A KISEBB településeken a legtöbb boltban (felénk) van asztal, székekkel a vásárlók számára: nyugodtan le lehet ülni egy ingyen kávét/ teát meginni, beszélgetni, megtervezni a bevásárlást, vagy amit akarsz. (Figyelem: a hollandok általában nem használnak citromot a teához, az nincs a gépnél! Cukor, tejpor, néha édesítő van.)
Van, aki nyugisan kiolvassa az újságját, vagy ott pletykál egy órát. Bocsánat: ‘társadalmi életet él’. Van gyerekeknek játék kitéve, pici székekkel. Sajnos a nagyobb településeken ez már gyakran megszüntetésre került, illetve fizetőssé lett téve, mert túl sok lett az ingyenélő, aki szívesen fogad mindent ami ingyenes, de nem vásárol, csak foglalja a helyet- jobbik esetben. Van rosszabb eset is, de az nem ide tartozik.

A boltok általában fel vannak készülve az ikerbabás vásárlókra olyan bevásárlókocsival, ahova kettő picur is be tud csücsülni. Plusz vannak picike bevásárlókocsik, amiket a gyerekek tudnak használni. Cukik a törpikék, a fenekén még pelenka néha, de a bevásárlást öntudatosan végzi- nagyon gyakran apával. Itt nem derogál a pasiknak babakocsit tolni, vagy bevásárolni menni.

Koffie-spr1

A hollandok szeretik a recept szerint előre csomagolt hozzávalókat, pl. van külön spagetti-csomag amiben az általuk rendszerint használt zöldségfélék vannak (nem csak ‘beleborítok pár zacsis szószt és kész’típusú bolognai spagettijük van, hanem csomó zöldségfélével is dúsított), sütőtök krémleveshez, egyéb szószokhoz, illetve zöldséggel készült ételekhez is. Van egy csomó teljesen konyhakészre tisztított- darabolt zöldség, az elfoglaltak számára. Nagy a választék bio cuccokból- persze némi felárral. Íz: pazar. Árak: általában ugyanaz, mint otthon. Esetleg kicsit magasabb. Persze vannak kivételek: ne akarj lecsónak való sima paprikát, mert csak kaliforniai van, nem olcsón (saját vélemény), emellett ne akarj igazi, hazai levest főzni, mert a nekünk fontos petrezselyemgyökér szinte nincs. Itt legalábbis. Hús: van minden, mi szem- száj ingere. Ha nem akarsz mondjuk csülköt, csonttal. Otthoni füstölt husit. Egyebet, néha. Sertés, csirke, sok-sok marha van. Néha, kis kiszerelésben vad, kacsacomb, nyuszi. Hús szeletelve, darabban, csomagolva. Darálva is. Utóbbival vigyázni kell: nem árt megnézni az összetevőket, ne érjen meglepetés. Múltkor amit néztem annak minimum 5 soros összetevő-listája volt. Jó, ennek nagy része fűszer, de mi van, ha magamnak akarom befűszerezni, mondjuk magyar köménymaggal- ami itt nincs. Legalábbis én még nem találtam. Ja, fűszerek arany áron… Minden nagyobb ünnepre két- három hónappal előbb készülnek a boltok: újév másnapján kinn a Valentin-napi termékek, soksoksok szivecskével. Szív formájú kenyér, szív formájú vaj és minden más. Január végén-február elején a húsvétra szánt termékek. Hólapát mellett húsvéti csokinyuszi. Nyuszi és csirke formájú csokidolgok, ugyanilyen formában vaj, felvágott, pékáru édesen és sósan. Ugyanez Télapóra, karácsonyra, persze a forma változik: lesz hóember, télapó, rénszarvas. Fenyő formájú torta és fagyi. Ha virágot szeretnél venni- cserepest akár vagy csodás csokrot-, azt is megteheted télen-nyáron. Minden boltban előre megkötött szép csokrok vannak, olcsóbban általában, mint otthon. (Itt 7-15 euro kb. Bolti ár, nem virágbolti!) Ünnepek előtt az is feldíszítve üveggömbbel- nyuszival, mikor hogy. Nekem furcsaság:

Személy szerint nem egyszer láttam embereket, akik a boltban szatyorba pakolják a polcról az árut, és csak a kassza előtt teszik a szalagra. Senkit sem kergetett biztonsági őr, DE persze még mindig csak kisebb településről beszélek, lévén, hogy ilyenben élek. Nagyobbacska helyen már láttam én is őrt. Kivéve, ha:

Múltkor vettem 4 orchideát. Előbb fizettem minthogy kiválasztottam volna. Megmutattam melyik fajtát akarom, fizettem és mentem válogatni. Mire levakartam az árcetlit, beszatyroztam, eltelt kb. 4-5 perc. Addigra a pultosok váltották egymást, én udvariasan elköszöntem az esedékes eladótól, majd kivonultam a két szatyor virágommal. Na, ő kis elképedés után kirohant utánam, mint Zrínyi. Rettentően udvariasan megkérdezte, hogy ugyan már, véletlen kifizettem-e amit elhoztam?… Mázlimra megvolt a blokkom- nem mindig kérem el-, ezzel el is volt intézve de hirtelen kellemetlen volt a helyzet. Utólag már csak jót nevettünk rajta itthon.

Ja, olyat, hogy tarhonya, hazai féle füstölt kolbász, stb itt ne keressetek. Pontyot se akarjatok venni, mert képesek megverni érte vagy ledermednek a felháborodástól: itt ez a nem ehető kategóriába tartozik. (Ehető- nem ehető kategóriákra még visszatérek később.) Ha halászlevet akarsz enni karácsonykor, akkor keresd a magyar boltokat. Van pár, neten meg lehet találni őket. (Ez nem a reklám helye.)

Vera

Iszunk egy kávét a közértben? Boodschappen doen” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Basszus, Mari!

    Nekem is hianyoztak az otthon jol megszokott izek,de szerencsere mar kisebb telepuleseken is vannak lengyel boltok (a nagyobb varosokban magyar uzletek is), ahol beszerezhetoek ezek a hianytermekek! 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Bukta Orsi

    Szia Vera! Aranyos és hasznos összefoglalót írtál. Engedd meg, hogy néhány észrevétellel kiegészítsem:

    1. A lecsónak való sima paprika helyett akár már az Albert Heijnban, vagy a Lidl-ben is kapható piros vagy narancssárga színű “puntpaprika”. Igaz, hogy nem teljesen egyezik az íze az otthoni, fehér, tölteni való paprikával, mégis nagyon finom lecsó készíthető belőle.
    2. A petrezselyemgyökér kb. ősz kezdetétől rendszeresen kapható áprilisig az Albert Heijnban, “peterseliewortel” néven, fél kilónként zacskózva, az Ekoplazaban pedig szinte egész évben. Amikor nem kapható, pasztinákot szoktam helyette venni ugyanígy az Albert Heijnban, és ugyanolyan finom húsleves készül vele.
    3. Csülök, köröm: távol keleti hentesekhez kell elmenni, mind a kettő kapható – természetesen nem füstölve, hanem nyersen. Kiváló bárányhúst lehet venni a török hentesektől – ha egyszer összebarátkozol velük (ami nem tart soká, ha megtudják, hogy magyar vagy :-)), már ő fogja mondani, hogy mikor mit ne vegyél, mert nem friss, és mikor jön ismét friss áru.
    4. Halászlé, ponty: Hal-szaküzletbe érdemes elmenni és elmondani, mit szeretnél. Ha nincs is rendszeresen forgalmazva, amit szeretnél, a hollandok kereskedők annyira, hogy beszerezzék neked kb. egy hét alatt. Hágában, a Simonis testvérek halüzleteiben pl. szinte mindig van fagyasztott vadponty. Nálunk rendszeresen tengeri sügér (seebaars) és ponty (karper) keverékéből készül a halászlé.
    5. Az előző pontnál írtak érvényesek bármilyen húsfélére, amit szeretnél – legyen a hentes a jó barátod! Így teszünk szert rendszeresen (Keurslager hentes üzletlánc helyi boltjából) bőrös zsírszalonnára (vetspek met korst), hájra (reuzel), disznó- ill. borjúmájra – amit szép, lapos szeletekre vágva fagyasztanak, és kiváló rántott máj lesz belőle, és darabolt oldalasra, amin nemcsak hús, hanem egy kis zsír is van (krabbetjes) – nem úgy, mint a hollnadok által imádott, szinte lecsupaszított, húst alig tartalmazó “spareribs”-en. Na és persze óriási marhacsontot (runderbot) is gyakran veszek a hentesnél, potom 1 EUR-ért darabját (!!!), néha olyan nagyok, hogy összesen kettő darab fér el belőlük a 10 literes fazekamban. Isteni csontleves, vagy kocsonya lesz belőle, mert ezeken a csontokon annyi inas rész van, hogy plusz köröm és zselatin nélkül kocsonyásodik. Természetesen sorolhatnám még a dolgokat. Lényeg, hogy nemcsak az a termék eladó, ami a pulton van. Nagyon sok áru csak fagyasztva, a raktárban van (pl: belsőségek: máj, vese, tüdő, stb.), ill. mivel a hollandok nem nagyon vesznek egyes dolgokat, ezért nem tartják állandó jelleggel, de bármikor meg tudják neked rövid határidővel rendelni.
    6. Darált húst magdanak is tudsz frissen daráltatni a henteseknél, így jutok 100% darált disznóhúshoz, legkevesebb fél kilót darának le neked (een pondje puur varkensgehakt).
    7. Fűszerek: érdemes felfedezni a helyi kínai boltot, ott minden fűszert megkap az ember, még a köménymagot és a mákot is. Ha nagyobb kiszerelésben szeretne valaki fűszert vásárolni, akkor ajánlom a következő webshopot: https://www.pit-pit.com/, nagyon jó minőségű fűszereket forgalmaznak. A lengyel boltokban is kapható néhány hasznos dolog: túró, ízletes szalámik – ugyanakkor nekem az a tapasztalatom, hogy ezek a boltok inkább a legolcsóbb tucatárukra ill. száraz élelmiszerekre “szakosodnak”, nem az a céljuk, hogy a te esetleges egyéni kéréseidnek eleget tegyenek. Példa: férjemmel mindketten rajongunk a Kindziuk szalámiért (szerintünk sokkal finomabb, mint a mi téli szalámink, és természetesen nem olcsó). Számtalan lengyel boltost kértünk már meg, hogy hozasson nekünk egy egész rudat, akár előre is kifizetjük. Nagyon sokan kereken megmondták, hogy nem tudnak hozatni, mások megígérték, hogy majd megrendelik, pénzt nem kértek – de azóta is várunk rá….
    8. Hazai füstölt kolbász: az Albert Heijn kínálatában megtalálható a Herz téli szalámija és enyhén pikáns ízű, gyulai szárazkolbász jellegű páros kolbásza.

    Összefoglalva: immár 10 év kint lét után még mindig magyarosan főzök, az a véleményem, hogy ha alaposan szétnéz az ember, igazából minimális kivétellel mindent megtalál, amire szüksége van. 🙂

    Kedvelik 1 személy

    1. Vera Tar

      Nagyon köszönöm az információkat! Mi olyan helyen lakunk ami nem annyira ellátott, mint pl. Hága de szerencsére éhen itt sem fogunk halni. Török boltot ki fogom próbálni. Szerintem amit írtál más éhező magyaroknak is fontos lehet. 😀 .

      Kedvelik 1 személy

      1. Névtelen

        Szia!
        Örömmel olvastam a cikkeidet.
        Mi is egy kis faluban élünk. Én karwijzaad-ot veszem, az a .köménymag itteni megfelelője. Coop, AH, EMTE forgalmazza. A zöldséges beszerzi a petrezselyemgyökeret, igaz 5 kilót. A sambal oelek pedig majdnem Erős Pista. Csülköt is láttam már az EMTE-ben.De a heti piacra is érdemes kilátogatni. Ha nincs valamilyük, a következőre megszerzik.

        Kedvelés

Hozzászólás