Ideje a migráns munkavállalókat megbecsülni- a tegnapi írás margójára.

Tegnap feltettem egy írást egy cikk alapján, ami a rebellis külföldi munkavállalók problémáival foglalkozott. Ismétlem: rebellis, azok, akik nem képesek normális módon a közösséggel együtt élni és zavarják a helyiket, például nyilvános vizeldének nézik az utcát, hangoskodnak vagy zaklatják a nőket.

Most viszont ”csak” a munkavégzésről van szó. A migráns munkásoknak a holland mezőgazdaságban betöltött fontos szerepéről. Ez egy (nem szó szerinti) fordítás.

Leo Lucassen, a munkaügyi és migrációs történelem professzora, valamint a Nemzetközi Társadalomtörténeti Intézet igazgatójának véleménye

”Ideje a migráns munkavállalókat megbecsülni.

Március végén az NOS feltette a kérdést: most, hogy a korona intézkedései miatt nem jönnek a (lengyel) munkavállalók, ki fogja leszedni a spárgát?

A korona miatti biztonsági intézkedésekkel az utazás sokkal nehezebbé vált, emellett a lengyel és más kelet- európai munkavállalók azon aggódnak, hogy Hollandiába érkezve megfertőződhetnek. Akik pedig már itt vannak attól félnek, hogy elveszítik a munkájukat és lakhatásukat, így akkor is munkába állnak ha betegnek érzik magukat-, mintha a RIVM rendelkezései rájuk nem vonatkoznának. Ők gyakran zsúfolt házakban élnek, több egy szobában és egy zsúfolt kisbusszal utaznak minden nap munkába.

A gazdálkodók érdekvédelmi szövetségét, az LTO-t különösen aggasztja, hogy az évente szükséges 170.000 külföldi munkavállaló száma ennyire gyorsan csökken. A koronakrízis csomó olyan kérdést vet fel, ami már évek óta fennáll, de most válik akuttá. Először is: a mezőgazdaságban, kertészetben, logisztikában és építőiparban számos ágazat nagymértékben függ azoktól az alkalmazottaktól, akik hajlandóak alacsony bérekkel beérni, emellett viszonylag drága lakásokban lakni- amire kevés holland vállalkozik.

Ugyan most azzal, hogy egy csomó munkahely megszűnt (pl. a vendéglátóiparban), a hollandok ezrei kínálkoznak fel, mint munkaerő. A felkínálkozó munkaerőnek pedig a spárgatermesztők örülnek. De tudják azt is, hogy ezek az emberek nem ismerik ezt a szezonális munkát és kétséges, hogy képesek- e nyolc órán keresztül folytatni.

Az, hogy ez egy képzetlen munka, csalóka. Azok a lengyelek, románok és egyéb külföldiek akik ezt teszik, már gyakran évek óta ezt csinálják és kevés új képes megfelelni a magas követelményeknek. A termést rövid időn belül fel kell szedni a földekről. Ezért is illúzió az, hogy bárki, aki motivált, egyszerűen át tudja venni ezt a munkát. Arról nem is beszélve, hogy az alkalmazottaknak a közelben kell lakniuk, hogy időben el tudjanak indulni.

Egyébként ez nem új keletű. Már 1600. és 1850. közt a part menti régiók holland gazdái németországi fűnyíró és árokásó munkások tízezreit alkalmazták- a városaik munkanélkülisége ellenére. A hosszú, kemény munkanaphoz szokott német munkavállalókat a tapasztalatlan holland városlakókkal nem lehetett helyettesíteni.

De most ha a gazdák fel tudnák venni a jelenleg felszabadult hollandokat, ez még mindig csak átmeneti megoldás lehetne. Ahogy a spárgatermelő mondja:

»A spárgával való munka nem mindenkinek megfelelő. És mi történik ha a korona miatti biztonsági intézkedések csökkennek és a vendéglátóhelyek ismét kinyitnak? Akkor mi elveszítjük a mostani munkásainkat.«

De nem csak az idénymunkások nélkülözhetetlensége került most felszínre. Kiviláglott például a bizonytalan helyzetük/ függésük a nagy ügynökségektől, amelyek kapcsolatot teremtenek a vállalkozók és a több tízezer Kelet- Európából érkező lengyel, román, moldovai és bolgár, stb. közt.
Az FNV (szakszervezet) évek óta aggódik a gyakran irreálisan magas bérleti díjak, alulfizetettség és a közvetítőktől való nagy függőség miatt, ami azt okozza, hogy sokan nem mernek tiltakozni a visszaélések ellen.

Ha az élet normalizálódik, akkor jó lenne, ha nagyobb figyelmet szentelnénk azoknak a körülményeknek, amelyekkel ezen munkavállalók kell, hogy szembenézzenek és emellett jobban megbecsülnék őket, mert nélkülözhetetlenek a holland mezőgazdaságban.”

Vera

https://www.rtlz.nl/opinie/column/5089441/arbeidsmigranten-corona-crisis-migranten-tuinbouw-tekort

#Hollandia #Friesland #fríz #holland
#munka #közvetítő #segítség #lakás #ház #pénz # korona #beteg

Hozzászólás