Dilis törvények Hollandiában és otthon

A »normál« törvények egyszerűek: ne lopj, ne ölj. Ezekkel nincs is gond. De mi van a különlegesekkel? Ha minden törvényt be akarsz tartani akkor ezeket is ismerned kell.

Tilos Télapónak öltözni Deventerben.
A polgármester évente kijelöli a dátumot, amikor a Télapó megérkezik a városba. (Hollandiában a Télapó gőzhajóval érkezik Spanyolországból, ahol él.) Ez előtt az időpont előtt és december ötödike 00.00 óra után tilos egészében vagy részben Télapónak öltözni, vagy annak álcázni magad- írja Deventer Általános Helyi Rendelete.

Szerencsére ez a tilalom csak a közterületekre vonatkozik, »földalatti« Télapó- találkozókat egész évben lehet szervezni. A Télapó segítőire, a (Zwarte) Pietekre nincsen semmilyen előírás, így az ő viseletük nem tiltott.

– Repülési tilalom a galambokra Urk-ban és Leystad-ban.
A galambtartás elvileg ártalmatlan, de Urk kijelölte a fel- és leszállási idejüket. Ezeknek a madaraknak meghatározott napokon reggel 8 és délután 18.00 közt nem lehet kirepülni. Itt világos az ok is: ilyenkor löveti ki az önkormányzat a vadgalambokat. A vadászok nem tudnak a vadgalamb és egy verseny- vagy postagalamb közt különbséget tenni. Ez a szabály tehát a »hobbigalambokat« védi.
Vasárnap, a »pihenőnapon«, Urk–ban egyáltalán nem szabad kiengedni őket.

– Tilosak a krétarajzok (pl. Flevoland)
A legtöbb önkormányzatban tilos előzetes engedély nélkül »krétával, mésszel, szurokkal/kátránnyal, színezőanyaggal vagy festékkel egy képet, betűt, számot vagy rajzot készíteni/ felvinni. A célja ennek az, hogy megelőzze a reklámok készítését, de a törvényt a krétával rajzoló gyerekek is megsértik.

2017- ben Franc Pommer ügyvéd a témában egy széles körű analízist írt. Szerinte a szabályoknak megvalósíthatóknak is kell lenniük. Ő azt írta: a járdán rajzoló kisgyerekeknek nem szükséges az önkormányzattól előzetes engedélyt beszerezniük. Mivel a követelmény ésszerűtlen, így nem valószínű, hogy a gyerekek törvényt sértenének, ha a járdán rajzolgatnak. Mindenesetre eddig ezért még nem történt letartóztatás. Olyan már igen, hogy az önkormányzat közbelépett és a rajzokat haladéktalanul el kellett távolítani.

– Tilos az ugatás Rotterdamban
Nem kell aggódni, nem minden »vaú« jár bírsággal. Ez a 2013-as tilalom ott érvényes, ahol a kutyaugatás komoly kellemetlenségeket okoz, így ezt könnyebb kezelni. Csak akkor kapnak elő miatta, ha a kutyád »kitartóan ugat vagy vonyít«.

Remélhetőleg ez beválik, mivel a bírság a hírek szerint akár 2250 eurós is lehet. (Egyéb források szerint »csak« 130.) A kutyád más önkormányzatokban sem vonyíthat egész éjjel, a rotterdami szabályozás így csak »duplázás«. Az indokolatlan zajongás előidézése amúgy is tilos.

– Sosem szabadulsz az anyósodtól!
Ha azt gondolnád, hogy a válással az exed családjától is megszabadulhatsz, tévedtél. A »házassággal szerzett rokonság«, ami két ember házasságával, vagy hivatalos élettársi kapcsolatával jár, nem szűnik meg akkor, ha a kapcsolat végére pontot tettél. Tehát az anyósod mindig is az anyósod marad. Esetleg rosszabb esetben több anyósod is lehet/ maradhat, ha igazán »szerencsés« vagy.

– Meppelben és Zoetermeer-ben tilos az embereket- köztük a szomszédot kukkolni.
A Drenthe tartományban található Meppel egy rendeletének 2.4.11-es cikke kimondja, hogy tilos az emberek után kémkedni, akár otthon, akár másutt vannak. Távcsővel és más optikai eszközzel sem. A rendelet az otthonokra, lakókocsikra, lakóhajókra vonatkozik.

– Tilos a betörőt a wc-be zárni.

Bármit is csinálnál egy betörés alatt: a legjobb, ha nem zárod be az elkövetőt! Ez esetben ugyanis neked is kellemetlen következményekkel kell szembenézned. Az országban tilos a betörőket a wc-be zárni, mivel ez is a személyi szabadság megsértése törvény alá esik és büntetendő.

– Tilos éjjel a természetvédelmi területeken tartózkodni.
Szinte valamennyi holland természetvédelmi területre érvényes, hogy tilos ott tartózkodni napnyugta és napkelte közt. Tehát ha oda szerveznél egy kellemes randevút, vagy ott próbálnád ki az éjjellátódat, ne tedd! Büntetés járhat érte.

-Leidenben tilos fémdetektort magadnál tartani.
Ez egyébként még más helyeken is érvényes szabály. A kormány attól fél, hogy ennek használatával drága antik dolgokat fedeznek fel és azok magántulajdonban maradnak.

– Tizennégy keresztény önkormányzat területén tilos az átkozódás, pl. ilyen Barneveld, Nunspeet, Putten és Urk. Erről a helyi szabályozás gondoskodik: »Tilos Isten nevét szidalmazásra használni.«
A gond ezzel csak az, hogy ez ütközik az Alkotmány (Grondwet) véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 7. cikkével, az Alkotmány pedig mindig a helyi szabályozások felett áll. Ez a szabadság azt is jelenti, hogy durva szavakat is használhatsz a vallással kapcsolatban.

– Groningenben tilos koldulni csavargóknak. Sem szóval, sem táblát használva.
– Szintén Groningen:
Az utcazenészeknek tilos egy fél óránál hosszabb ideig ugyanazon a helyen játszaniuk. A szabály azután jött létre, hogy a helyi lakosok panasszal éltek a monoton előadások miatt.

– Gesztenye az erdőből való kivitele orvvadászatnak minősül
Magaddal vinnél valamit az erdőből? Orvvadászatot követsz el. Ez nem csak a nyulakra és elefántokra érvényes, hanem akkor is, ha egy ágat vinnél magaddal. Mondjuk Hollandiában elég nehézkes elefántot magaddal vinni. (Mivel nehezek… 🙂 )
Erről a Büntető Törvénykönyv 314-es cikke ír és nem hagy kétséget. Egy listában felsorolja az összes dolgot amit nem vihetsz csak úgy el, ha azt érzed, hogy erre leküzdetetlenül szükséged volna. Így tilos többek közt iszapot, mohát, hínárt, törmeléket, hámozatlan terméseket és lehullott faleveleket magaddal vinni.
Ha mégis ezt tennéd, akár egy hónapra is rács mögé kerülhetsz azzal együtt, hogy ilyen büntetés kiszabásáról nincs adat.

– Tilos a fűre ülni és piknikezni Oldenzaalban és sok más egyéb helyen Hollandiában.
Parkokban, sétára készített felületeken tilos letelepedni, az ösvényen kívüli zöldterületeken vagy gyepen pedig tilos sétálgatni/ leülni. Egy spontán piknik jogilag tilos, ez alól az önkormányzattól lehet felmentést kérni. (Emiatt minket már többször is megbírságolhattak volna, véletlen mindig elfelejtjük 😦 )

– Figyelj oda, hogy hol parkolod le a bicajodat!
Többek közt Oldenzaal-ban lehet gondod belőle, ha a tulajdonos engedélye nélkül az ablaka elé, az ablakpárkányhoz vagy az ajtajához teszed el a kerékpárodat. Ez tilos és büntetést kaphatsz érte.

– De van fordított törvény is: állítólag 2014-ig lehetett házasodni a saját unokaöcséddel vagy unokahúgoddal, azóta viszont már törvény tiltja.

Ezek voltak a holland specialitások.


Magyarországon is vannak érdekességek (netes gyűjtés, a valósságáról nem győződtem meg):
– Budapesten tilos világosban szexelni, csakis sötétben engedélyezett! (Aham … 🙂 )
-Tilos félelemkeltő lufikkal mászkálni vagy felfújni. Állítólag emiatt az Anker közben négy személyt elő is állítottak.
– 12 éves kor után tilos a járdán bicajozni. Arra nem tér ki, hogy mi történik, ha a bringaút a járdán van kijelölve. Elvileg 12 éves kor előtt tilos a járdáról bicajjal lemenni. (Még a pesti körutas bicikliút bevezetése előtti hír.)
– Edelényben helyi rendelkezés tiltja a dinócsontok árusítását. Lehet, hogy ott sokat foglalkoztak ezzel?
– Büntetendő más levelének kibontása adatszerzés céljából. (Mondjuk ez nálunk alap volt mindig 🙂 )
– Ha a betörő megsérül a házadban, beperelhet.
– Ózdon tilos lakásonként egynél, házanként kettőnél több kutyát tartani. Nyolc hetes koruk után a kölyökkutyákat sem lehet megtartani!



Vera

https://man-man.nl/wetten-regels-raar-europa/https://www.nu.nl/wetenschap/6082912/verboden-te-stoepkrijten-en-te-blaffen-opmerkelijke-verboden-van-nederland.html?fbclid=IwAR1GYp8WBL_tjjDc2eq5TrptNEMt7YqMhRNndiI_kuTjbpcqhhgc9t2c7Zohttps://panorama.nl/artikel/236127/de-7-vreemdste-wetten-van-nederlandhtmlhttp://www.borsonline.hu/aktualis/fura-torvenyek-tilos-a-felelemkelto-lufi/66088

#Friesland #Hollandia #fríz #Frízföld
#törvény #vicc #Sinterklaas #bicikli #kerékpár

Hozzászólás